dilluns, 14 de desembre del 2015

La persecució religiosa de l’Estat Islàmic

L’assentament de l’Estat islàmic a Iraq ha comportat, entre altres desgràcies, la persecució impecable, seguint la seva interpretació particular de l’islam, d’altres creences religioses. Com a conseqüència d’això molts cristians, alguns relacionats amb primitives i originals esglésies orientals, han hagut de marxar d’aquest territori amb el resultat de la quasi total desaparició de la quasi totalitat de les minories religioses d’aquest territori. Aquest és el cas, per exemple, dels yazidites, religió monoteista sincrètica practicada per certs kurds, que barreja antigues tradicions mitològiques regionals amb el mitraisme, el zoroastrisme, el cristianisme i l'islam. El centre de culte principal és Lalish, al nord-est de Mossul, on hi ha el mausoleu del xeic Adí ibn Mussàfir, figura preeminent d'aquesta religió i venerat com a sant.

Una altra minoria perseguida a Irak sota el control d’Estat Islàmic són els kakais, anomenats així a Irak, o coneguts com els yarsanís a Iran. Es tracta de  religió provinent d'una secta mística medieval eminentment kurda que hauria estat fundada vers el segle XIV o XV a Hawraman per Sultan Sehak. Aquesta religió és monoteista i prové de l’evolució d’una tariqa sufí però les seves característiques la van portar cap a l'heterodòxia. És una religió practicada per un milió de persones al Caucas, l'Iran occidental i a l'Iraq, la major part kurds i laks amb algunes comunitats luris, àzeris i àrabs. Alguns kakais s’han integrat en les milícies kurdes que lluiten con Estat Islàmic.


L’altre religió perseguida són els mandeus. El mandeisme fou una secta gnòstica que es desenvolupà en els segles I i II a les vores del riu Jordà a partir de a seguidors de Joan Baptista i en l'actualitat està reduïda a certes zones d'Iraq. Aquesta comunitat estava dirigida per la casta sacerdotal dels Nasoreans (nom pel que també eren coneguts). L’Estat Islàmic considera a totes aquestes religions com herètiques i per això els seus adeptes són perseguits i els seus temples destruïts, i tot es fa a partir d’una interpretació torçada i parcial de l’Islam. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada