El passat 21 de març, 150 personalitats franceses de religió musulmana es reuniren amb una cinquantena de responsables ministerials i representants d’organismes relacionats amb els processos de radicalització així com amb experts en aquesta problemàtica. L’objectiu d’aquesta trobada era debatre que es pot fer a França per prevenir la radicalització islàmica violenta d’alguns joves francesos. Aquesta iniciativa forma part de l’anomenada Instància de diàleg amb l’islam de França promoguda pel ministre d’interior Bernard Cazeneuve, en tant que responsable dels cultes. Aquesta és similar a la tingué lloc varis mesos enrere.
Durant aquest encontre es debateren algunes temes que es consideren claus per entendre aquests processos de radicalització violenta o prevenir-los. En primer lloc, els assistents debateren com millorar la coordinació dels diferents poders públics amb competències amb aquestes temes amb les comunitats musulmanes franceses. Un altre tema de debat fou conèixer els processos de radicalització violenta en els centres penitenciaris. El següent tema analitzat fou l’estratègia a seguir per construir un discurs alternatiu als supòsits ideològics proposats pels fonamentalistes violents i com ajudar als imams en aquesta tasca. El darrer tema tractat foren les iniciatives a emprendre per combatre la seducció de les propostes fonamentalistes violentes entre els joves francesos.
Els assistents en aquest encontre coincidiren en destacar que l’Estat, sense necessitat d’intervenir en els continguts teològics islàmics, hauria d’establir algunes condiciones per regular l’actuació dels imams en àmbits públics com són: presons, hospitals i exèrcits. En aquest sentit, es parlà de la creació d’un diploma per acreditar la capacitació dels imams per treballar en aquests àmbits. A fi de contribuir a renovar el discurs musulmà a França es proposà emprendre diverses iniciatives en l’àmbit acadèmic i en la recerca d’estudis islàmics.
En relació a la seducció que el gihadisme violent exerceix entre alguns joves els debats destacaren que, si bé alguns d’aquests joves poden estar atrets per supòsits religiosos o afiliar-se al gihadisme com a resposta a desigualtats socials o processos d’exclusió social, l’absència de grans ideals i de valors universals tenen molta importància en aquesta fascinació pel fonamentalisme violent. S’anuncià que en breu es publicarà un llibre blanc on s’analitzen totes aquestes qüestions.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada