dimecres, 2 de maig del 2018

El cardenal Marx contra el confessionalisme bavarès


La nova normativa del Govern bàvar que estableix la col·locació obligatòria d'un crucifix en tots els edificis de l'Administració regional ha obert la caixa dels trons a tot Alemanya. El president de Baviera, el socialcristià Markus Söder, argumentà que la decisió de penjar les creus no alterava la laïcitat de l’Estat perquè "la creu no és un símbol religiós; la creu és el símbol fonamental de la identitat cultural del caràcter cristià-occidental ". Miris com és miri, aquesta argumentació no encaixa amb el caràcter aconfessional de les institucions públiques alemanyes.

Aquesta decisió del president de Baviera ha d’interpretar-se en clau electoral. El CSU, el partit socialcristiana, soci històrica de la democristiana CDU de la canciller Angela Merkel ha d’afrontar eleccions al proper mes d’octubre i s’interpreta el gest com una maniobra per atraure el ampli sector de catòlics conservadors bavaresos temptats per la ultradretana “Alternativa per Alemanya”. Aquesta decisió ha estat durament criticada, a més dels sectors laïcistes, per la mateixa Església catòlica bàvara. El cardenal Reinhard Marx, arquebisbe de Munich i Freising i president de la Conferència Episcopal Alemanya, va declarar que la decisió genera "divisió, inquietud i animositat".

El cardenal Marx va dir que la creu "és un signe d'oposició a la violència, l'injustícia, el pecat i la mort, però no és un signe contra altres persones", i que el debat real a Alemanya és saber respondre a la pregunta de "què significa viure en un país d’arrel cristiana ", però que alhora de respondre cal tenir en compte cristians, musulmans, jueus i no creients. Pel president de la Conferència  Episcopal Alemanya aquesta decisió “és mostra de divisió i d’inquietud, posa uns contra els altres” Per acabar d’esmenar la plana al polític bavarès, que pocs dies abans havia dit, després de penjar la creu a la seu de la Cancelleria, “volem enviar una senyal clara que la gent vol subratllar la seva identitat" el cardenal Marx va dir: “qui veu la creu només com un símbol cultural no ha entès res, i la creu és així expropiada en nom de l'Estat (...) a l’Estat no li correspon explicar el significat de la creu”. Aquesta iniciativa s’inscriu dins de l’ampli debat obert a Alemanya sobre el sentit de pertinença, heimat, on una part de la societat qüestiona la multiculturalitat i la diversitat religiosa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada