diumenge, 21 de febrer del 2016

Antecedent de l’Islam 13. Creences dels natzarens


Els natzarens creien en Jesús el Messies, però no volien trencar amb el judaisme. Sant Jeroni els confon amb la secta dels ebonites i Ignasi d'Antioquia els condemna en les seves cartes apostòliques. L'arqueologia a Síria corrobora la presència dels natzarens a través de la toponímia de les localitats. És molt freqüent la toponímia amb el nom de nasara, la qual cosa testimonia la presència de grups amb ideologies semblants als natzarens per escampats per aquest territori. Es tractaria d’un moviment plural i no una secta pròpiament dita. Els natzarens alimentaran durant molts segles l'esperit de revolta messiànica i apocalíptica.

Les bases de les creences i pràctiques dels natzarens són:  
  • Creuen en Jesús com Messies. En el temps, aquesta creença evolucionarà vers el no reconeixement de la divinitat de Jesús. Estan segurs del retorn del Messies.
  • El seu text de referència és l’evangeli de Mateu escrit en una variant de l’arameu i força distorsionat. Aquest evangeli se’l coneix també com l’Evangeli dels hebreus
  • Quan preguen es giren cap a Jerusalem. A l’època de l’imperi romà quan són expulsats d’aquesta ciutat incorporen el desideràtum de tornar a Jerusalem.
  •  Com a pràctiques i costums no prenen vi i en les seves cerimònies litúrgiques fan servir pa i aigua
El nom natzaré, en els començaments del cristianisme fou emprat per designar als primers grups de jueus seguidors de Jesús tal com es diu en els Fets dels Apòstols “hem pogut constatar que aquest home és una pesta: fomenta la subversió entre els jueus d'arreu del món i és un capitost de la secta dels natzarens” (Ac 24,5) però el terme entrà en desús per identificar als seguidors de Jesús quan s’anà extenen el terme grec de kristianoi sorgit en la comunitat d’Antioquia a Síria “fou a Antioquia on per primera vegada els deixebles van rebre el nom de cristians” (Ac 11,26). Llavors el terme natzarens es reservà per identificar aquests cristians que no renunciaven a la seva arrel jueva. Alguns autors, fan servir el terme judeo-natzarens per emfatitzar el caràcter jueu del grup.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada