Mentre esclataven revoltes a les províncies africanes de l’Imperi romà, en sorgien d’altres a la Mesopotàmia aprofitant que l’emperador Trajà lluitava contra els parts en el golf Pèrsic. Els èxits militars de Trajà foren espectaculars: reconquerí les ciutats de Nisibis (actualment Nusaybin, Turquia), Edessa (actualment Şanlıurfa, Turquia) i Selèucida (actualment suburbi de Bagdad, Iraq). En cadascuna d'aquestes ciutats havia antigues i importants comunitats jueves. Després de sufocar les revoltes, Trajà decidí, a fi d’evitar-ne de futures, eliminar tots els sospitosos jueus a Xipre, Síria i Mesopotàmia. La repressió fou encarregada al general Luci Quiet procurador de la província de Judea que actuà diligentment i amb aplicació.
Malgrat la duresa de la repressió la revolta jueva no estava sufocada. Aquesta tornà a sorgir quan l’espanyol Adrià, cosí de Trajà. fou anomenat emperador l'any 117. Ara els disturbis s’havien traslladat a Judea. El governador de Judea, l’esmentat Luci Quiet, detenir els germans Julià i Papo, líders de la revolta dels jueus que foren sentenciats a mort. Però una intriga propiciada pel propi emperador canvià el guió inicial. L’executat fou Quiet, probablement acusat de conspirar contra l’emperador, i els germans jueus, per ordres arribades directament de roma foren salvats de la pena capital. L’emperador, per tal de tranquil·litzar als jueus prometé la reconstrucció del Temple. Això obrí un període de pacificació en el territoris jueus.
Però la pau durà poc temps. Sembla que l’entorn grec de l’emperador influí per endurir les relacions amb els jueus. Es decidí, per exemple, fundar una ciutat romana en el lloc de Jerusalem. Aquest fet provocà un aixecament dels jueus i la represa dels disturbis. Per reprimir la nova revolta es traslladà a Judea la legió VI Ferrat que actuà amb extrema duresa contra els jueus. L’agitació i el neguit contra les decisions de l’emperador contra els jueues creà les condicions perquè., quinze anys més tard, comencés l’anomenada Segona Guerra Judeo-Romana, coneguda com la Revolta de Bar Kokhebà.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada