diumenge, 5 de juny del 2016

Iran no vol peregrinar a Aràbia saudita

Un nou conflicte afecta les relacions, sempre difícils, entre el xiisme d’Iran i el sunnisme d’Aràbia saudita. El govern iranià ha fet públic que no hi haurà musulmans iranians a la peregrinació d’aquest any a la Meca. Iran considera que el govern saudita posa traves continuades als peregrins iranians i no garanteix la seva seguretat. Aràbia saudita regula i controla el flux de peregrins a través d’un sistema de visats que administra un institució que gestiona el peregrinatge preceptiu de l’islam, l’anoment hajj. 

La tensió entre els dos països, sempre tenyida per les disputes històriques d’enfrontament religiós entre xiïtes i sunnites, està pujant de to. Els saudites acusen a Iran de privar als seus ciutadans de poder complir el que mana un dels cinc pilars de l’islam: fer el peregrinatge a la Meca. Per la seva part, Iran argumenta que els saudites es despreocupen de la seguretat dels peregrins iranians. Això explicaria que fossin iranians la majori de centenars de morts en l’allau humà en l’hajj de l’any passat. Poc temps després Riad trencà les relacions diplomàtiques amb Teheran com a conseqüència de l’ataca de la seva ambaixada com a protesta de l’execució d’un clergue xiïta a Aràbia saudita.

El conflicte sirià ha tensat més encara les pèssimes relacions entre dos països que representen dues maneres oposades d’entendre l’islam. La visió feudal sunnita de la monarquia saudita és totalment oposada a l’islam dels clergues xiïtes revolucionaris d’Iran. Res fa pensar que el conflicte baixa de to, tot el contrari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada