dimecres, 8 de juny del 2016

Temps de sawm pels musulmans

Ha començat el temps de dejuni, sawm, que es musulmans realitzen durant el mes del Ramadà. Aquest mes és el novè mes del calendari lunar. La tradició musulmana compte que en aquest mes començà la revelació de l'Alcorà a Muhammad. L'ús comú ha vulgaritzat el terme Ramadà com a sinònim de dejuni musulmà, encara que amb propietat la paraula és el nom del mes en el qual es realitza el dejuni, sawm. Festa enormement popular entre els musulmans, tant perquè és un dels cinc pilars fonamentals de la seva religió com perquè entorn del dejuni es manifesten diverses pràctiques pietoses i s’enforteixen els vincles socials dins de les famílies musulmanes. A l’Alcorà es troba explicitat el precepte de practica el dejuni, sawm.

“El mes de ramadà, quan va ser revelat l’honrat l'Alcorà, va baixar del cel el principi del llibre, guia pels homes, clares informacions, guia segura, instrument per saber que és el mal, què és el bé. Quan hagi vist, algú de vosaltres, la lluna nova del principi d’aquest mes, comenceu el dejuni. Però si algú de vosaltres està malat o té l’obligació de fer un viatge, deixarà per a més tard el dejuni d’aquest dies, en un nombre igual de deies de dejuni. Al·là, Déu, us vol fer tot molt fàcil, no vol pas que les coses us siguin difícils ! Completeu, doncs aquests dies, exactament, i lloeu Déu repetint contínuament, la lloança “Déu és el més gran que hi ha” perquè Ell us ha dirigit i us ha ben orientat. D’aquesta manera, li mostrareu el vostre agraïment” (2,185)

Des de l'alba fins a la posta de sol, dels dies del mes de Ramadà els fidels s'han d'abstenir de menjar i beure, de fumar i de mantenir relacions sexuals. Entre la posta del sol i la nova alba, es pot menjar, prendre aigua o mantenir relacions sexuals. El mateix Alcorà deixa clares quines són les coses prohibides i en quin moment estan prohibides.

“Us és lícit, les nits de dejuni, jeure amb les vostres dones. Elles són vestits vostres, i sou d’elles vestit. Déu ja sap ben bé que amb el dejuni sexual fèieu trampes. Però ha girat per a vosaltres el Seu rostre clement i us ha perdonat. Ara, doncs, podeu jeure amb elles, buscant tot el plaer que Déu, Al·là, us ha enviat. Mengeu i beveu, en el temps de la nit, fins a l’hora de l’alba quan pugueu distingir el fil blanc del fil negre. Després, feu dejuni molt complet, fins que arribi la nit. No toqueu les vostres dones quan estigueu concentrats, ajupits, retirats, al servei del Senyor. Són aquestes les lleis, les fronteres que Déu ha marcat per a vosaltres, sobre el dejuni sexual, de no jeure pas amb elles. És d’aquesta manera que Déu mostra molt clarament els versicles del llibre, els Seus miracles. És perquè amb això serviu millor Déu” (2,187)

Aquests són els textos bàsiques a partir dels quals, la jurisprudència musulmana ha dictat nombroses recomanacions per guiar la pràctica d’aquest dejuni. De totes elles, les que he trobat més curioses és la fàtua donada per aclarir com amb de fer el sawm, dejuni, preceptiu els musulmans que puguin estar orbitant en l’espai dins d’una estació i de quina manera han d’orientar-se a la Meca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada