dilluns, 26 de febrer del 2018

Sikihsme V – Articles de fe i símbols religiosos


Els articles de fe representen els cinc objectes que tots sihks han de portar com objectes rituals. S’anomenen les “cincs k” perquè en panjabi tots aquests objectes comencen amb aquesta lletra.

Kesh: cabells llargs sense tallar. Els sihks porten cavells i barbes llargues perquè no es poden tallar els cabell ni el pel del cos. Els homes es tapen el cabell amb un turbant, les dones ho poden fer o no, tot i que per pregar se l’han de tapar amb un mocador nomenar chuní.
Khanga: una petita pinta de fusta per a recollir-se els cabells. Aquesta pinta recorda la necessitat d’anar net i pentinar-se el cabell.

Kara: un braçalet metàl·lic. És un braçalet d’acer que es posa al canell dret per recordar la fe en Déu i símbol de fraternitat entre els sikhs.

Kachera: roba interior de cotó. Són uns calçons llargs que recorden la necessitat de controlar les passions sexuals.

Kirpan: en els seus orígens era una espasa cerimonial, però actualment no és més que una petita daga. Simbolitza la voluntat dels sihks per defensar els més dèbils, de defensar el bé i lluitar contra el mal i la injustícia. També simbolitza el poder i la llibertat d'esperit i l'autorespecte. El kirpan mai ha de desembeinar-se per atacar, però pot usar-se per a l'autodefensa o per a protegir algú altre.

L’embla sikh és el Khanda. Aquest símbol està format per tres armes, el khanda, situat entre dues espases corbades anomenades kirpans i un shakkar, arma amb forma de disc. Cadascuna té un significat simbòlic:
  • Khanda: espasa recta que simbolitza el coneixement de Déu.
  • Kirpans: espases corbades que representen la sobirania política i espiritual.
  • Shakkar: arma en forma de disc que simbolitza la unicitat de Déu.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada