dimecres, 21 de febrer del 2018

Sikhisme II – Els gurus i el llibre sant


Els principis doctrinals sikhs foren establerts per deu gurus entre el segle XV i principis del XVIII. El primer d’ells fou Nanak Dev Ji considerat el fundador d’aquesta religió. Nanak Devi Jevi, que era originalment hinduista, tingué una revelació divina a través del missatge anomenat Moolmantar. Després d’aquesta revelació Nanak Dev Jevi considerà que calia superar l’hinduisme l'islamisme amb una nova religió. Després de la mort del gurú Nanak Dev Jevi en vingueren nou més Gobind Singh va ser l'últim guru en forma humana. Abans de la seva mort, el Guru Gobind Singh decretà que el guru Granth Sahib seria el guru final i perpetu dels sikhs. A partir d’aquests moments la referència d’autoritat sikh ja no són gurus humans sinó un llibre que és el Gurú Grant Sahib, el llibre sant dels sikhs. Els sikhs creuen que l'esperit de Nanak Dev Ji va anar passant d'un guru al següent fins quedar recollida en el llibre sagrat.

A més del fundador, un altre guru important pels sikhs, fou Amar Das, el tercer guru i gran impulsor d’aquesta religió. Fou ell qui constituí una comunitat de seguidors de Nanak Dev Ji i instituí una sèrie de pràctiques religioses. Aquest guru i el seu successor, Ram Das, construïren la ciutat santa de Amritsar on es troba el temple Daurat.

La religió sikh es vertebra a partir de les aportacions de grans mestres del sufisme com Ganj-i-Shakar, Shah Hussain, All Haider i Ghulam Farid i de grans mestres espirituals de l'hinduisme de l’escola devocional com és Ramananda. Aquesta doble influència fa que el sikhisme proposi una religió que és una fraternitat de totes les altres religions, de tal manera que qualsevol hindú o musulmà pot fer-se sikh sense cap problema.

Malgrat el caràcter universal i fratern del sikhisme els territoris veïns i les altres religions de l’entorn en mantingueren forts enfrontament. Per aquesta raó els sikhs creen el 1699 una força religiosa militar, anomenada khalsa (els purs), amb la missió d’oferir protecció als practicants d’aquesta religió. Totes aquells sikhs que passen una cerimònia d’iniciació anomenada Amrit Sanskar queden incorporats al khalsa i es comprometen a defensar la religió sikh amb les armes.

El sikhisme tracta el llibre considerat darrer guru, l’anomenat Guru Grant Sahib, com una persona, de tal manera que es tractat com a tal. Se li fan ofrenes, se’l tapa a l’hora de dormir i se’l desperta al matí, se’l venta quan fa calor, etc.... El llibre sant sikhs és un conjunt de himnes i pregàries escrites pels gurus anteriors sota la inspiració de Shabad guru amb l’afegitó d’algunes pregàries sufís. El llibre està escrit de forma poètica de tal manera que convida a repetir els seus versos. Consta de mil quatre-centes pàgines i està dividit en quaranta cinc capítols. Té uns sis mil himnes dels quals mil foren escrit pel guru Nanak Dev Jevi. Els sikhs creuen que si repeteixen els versos dels llibres poden arribar a un estat de profunda meditació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada