diumenge, 24 de juny del 2018

El sacrifici prohibit


L’altra dia vaig tenir l’oportunitat d’assistir a la presentació del llibre “El sacrifici prohibit” de Marie Balmary publicat per l’editorial Fragmenta. Els presentadors de l’obra foren en Jaume Angelats, Rosa Mª Boixareu i Ramon Mª Nogués que tingueren l’encert de mostrar l’amplitud de mires d’aquesta professora francesa. La descoberta de de l’obra de Marie Balmary fou tota una sorpresa. Reconec que desconeixia el treball d’aquesta autora francesa i en vaig quedar gratament seduït. Marie Balmary explica que la psicoanàlisi i la Bíblia es fonamenten en relats que donen compte, respectivament, d'experiències de l'inconscient i d'experiències del diví. La doble lectura de Marie Balmary al llibre El sacrifici prohibit se situa en un espai peculiar: «Tractant-se de les Escriptures a les quals es refereix la fe, he de precisar que aquí no em situo ni com a creient ni com a no-creient. ¿Potser seria més exacte dir: alhora com a creient i com a no-creient? Entre els humans, ¿qui pot dir de si mateix que és únicament una cosa o l'altra?», diu l'autora.

Jaume Angelats presentà el punt de vista de Balmary sobre la Bíblia com una mirada femenina i des de la psicoanàlisi. El seu treball analític es rigorós i metòdic fruit de molt estudi i domini del llenguatge formal i simbòlic. El seu estudi de les paraules, el que diuen i el que amaguen desvetlla la riquesa dels textos bíblics apartant-se dels canons interpretatius tradicionals. No deixa passar per alt els possibles lapsus freudians que solquen les escriptures sagrades dels cristians. Rosa Mª Boixareu insistí en que Marie Balmary fa parlar el text més enllà del que diu. El text és com un pacient que la psicoanalista li desvetlla el seu sentit darrer, el més íntim. Les seves interpretacions dels textos bíblics són molt suggeridores i ajuden a rellegir la Bíblia aportant-hi una llum que capgira algunes interpretacions hermenèutiques. Ramon Mº Nogués  destacà el valor que l’autora dóna a l’anàlisi simbòlica del pensament i el llenguatge. A partir de les paraules troba els símbols que resulten significatius pels autors de la Bíblia. La mirada singular de Marie Balmary ajuda als cristians d’avui a descobrir que en l’itinerari de la fe els individus estem cridats a viure l’experiència interior de “néixer de nou”.

És tot un encert de Fragmenta la traducció d’aquesta obra de Marie Balmary. Les seves aportacions permeten recórrer, amb arguments i conviccions, l’interessant camí de trencar amb determinades visions de la Bíblia a fi d’avançar en l’experiència cristiana madura.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada