dilluns, 21 de gener del 2019

Escriure un blog


El bon amic Jesus Martínez Marín, gran expert en la innovació de les estratègies formatives, ha escrit en el seu blog una nota sobre com escriure un bon post. A continuació faig un resum del seu escrit i el text sencer pot consultar-se a https://jesusmartinezmarin.org/2019/01/18/un-buen-post-en-cuatro-pasos/.

Per Jesús Martínez les entrades en el blog no poden escriure’s en calent, cal deixar-les reposar i publicar-les una vegada que estàs segur d'elles. A partir de la seva experiència considera que quan escriu el blog reprodueix un patró de quatre pases.

1.     L'impuls neix d'escriure allò que hagi de ser explicat. Per escriure l'important és tenir un focus definit i intentar modular una veu pròpia. En general, busco que qualsevol entrada tingui una temàtica molt definida i, després, li vaig afegint capes successives: una anècdota situada a l'inici o al final, una lectura que l'acompanyi, una reflexió que el amplifiqui, etc. Però el que compta de veritat és l'impuls d'explicar una cosa que (crea) hagi de ser explicat. Una cosa que m'arribi i que em impulsi a no deixar-lo fins que estigui escrit i publicat. I això explica que doni per ben emprades les, de vegades, moltes hores que s'empren en l'escriptura de qualsevol entrada. ¿

2.     ¿D'on vénen les idees? En el meu cas sorgeixen de frec, contradicció, reflexió, xoc, etc., entre la pràctica real (meva o d'altres) i el pensat, o l'ideal. Aquest gap, a efectes d'escriptura i de reflexió, és molt productiu. Davant disjuntives, paradoxes, avenços, retrocessos, troballes, problemes, etc., el procés reflexiu i d'escriptura posterior es dispara. També utilitzo altres fonts d'inspiració. La més important són les converses productives amb altres col·legues i experts externs, l'observació d'aportacions i novetats fetes per altres professionals i, com no, de la lectura de múltiples fonts.

(continua)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada