dilluns, 7 de gener del 2019

No eren reis, sinó uns mags


Ha passat la festa de l’Epifania, popularment coneguda com el dia de Reis. En l’imaginari tradicional aquesta festivitat commemora l’adoració de Jesús per tres reis, Melcior, Gaspar i Baltasar. Però la narració evangèlica d’aquest fet és més continguda i el relat és més simple del que després dels anys, la tradició cristiana ha consolidat com una aparent història real. L’Evangeli de Mateu (Mt 2,1-12) explica l’escena d’uns personatges vinguts d’orient, “vingueren d’Orient uns mags i en arribar a Jerusalem, preguntaven «¿On és el rei dels jueus que acaba de néixer»”.

Les primeres comunitats cristianes interpretaren el naixement de Jesús a la llum del que es diu en el salm 72 “Les tribus del desert s'agenollaran davant d'ell, els enemics s'abaixaran fins a la pols. Els reis de Tarsis i de les illes li portaran obsequis; els reis d'Aràbia i de Sebà li oferiran presents. Li faran homenatge tots els reis, se li sotmetran tots els pobles. Salvarà els pobres que reclamen, els desvalguts que no tenen defensor. S'apiadarà dels pobres i dels febles, els salvarà de la mort” (72,9-13). Així, el nen que havia de ser el Messies esperat havia de ser adorat per un reis que vindrien de l’Orient. Aquests personatges, que en el relat de Mateu no es precisa el seu nombre, representen els gentils, aquells que no són jueus. La seva adoració pretenia tenir una dimensió d’ensenyament per aquells jueus que negaven la divinitat de Jesús.

Per que més que l’evangelista Mateu parli d’uns mags en diversos moments, la tradició considerà que eren uns reis. En el segle III, es fixà el bomber de tres, un per cada present: or, encens i mirra. Segles després, el segle VI, aquesta mateixa tradició amplià el relat anomenant els reis com Melcior, provinent del llinatge de Sem, Gaspar, del llinatge de Cam, i Baltasar del llinatge de Jafet. El segle XVI es fixà que Baltasar era negre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada