dimarts, 14 d’octubre del 2014

Traca i mocador

Reconec que la proposta del president Mas per votar el 9N és de traca i mocador. El President ha donat compliment a la seva promesa: votar per conèixer l’opinió dels catalans i catalanes. Fantàstic. Fa allò que s’havia compromès. Virtut que no poden lluir altres polítics. Ha estat coherent al llarg d’aquests mesos amb les seves propostes, al revés d’altres polítics catalans excessivament preocupats en maniobres tàctiques. El procediment proposa pel President pot semblar de baixa intensitat democràtica en relació a altres, com una consulta o un referèndum, però no és així. Tancades les portes a procediments de consulta més formalitzats, al President no li quedava una altra sortida certa que trobar un camí enginyós per aconseguir conèixer l’opinió dels catalans. No hem d’oblidar que si el govern de la Generalitat opta per aquest procediment és perquè el govern de l’Estat ha tancat totes les portes polítiques i ha traslladat la seva iniciativa política a les sentències del Tribunal Constitucional.

S’equivoquen els que consideren que la proposta del president Mas és una costellada amb urnes de cartó. Aquests crítics, aquest defensors de la puresa democràtica, curiosament són els que han impedit a fer servir els altres procediments formals de consulta o referèndum. El procediment proposat pel President és seriós i, si es té bona cura dels aspectes formals, no altera la qualitat democràtica de la consulta. El punt de partida de la seva proposta és simple: el govern de la Generalitat vol saber l’opinió dels catalans i catalanes i per fer-ho, en lloc de fer una enquesta demoscòpica, els proposa fer-ho votant. Tothom tindrà la llibertat d’anar a votar i expressar la seva opinió. ¿No és això el que es fa en els altres procediments de consulta? ¿no és això el que ha de fer el bon governant alhora de recollir informació per prendre les seves decisions?.

Si l’objectiu és conèixer el que pensen els ciutadans, ¿que més dóna partir d’un cens o de la inscripció voluntària en el moment de votar?. Alguns països, força democràtics, elaboren els censos electorals a partir de la inscripció voluntària de les persones. En qualsevol cas, votar és un acte voluntari associat a la llibertat personal. Quant hi ha un cens preestablert les persones contrasten estar-hi inscrites per verificar el poder exercir el seu dret, mentre que el procediment proposat pel president Mas aquesta verificació s’elabora in situ en el moment de la votació a través d’acreditar que la persona reuneix les condicions per poder exercir el seu dret a vot. En aquest cas, aquesta acreditació és més complexa, però no per això té menor qualitat democràtica.


Cal vetllar pels aspectes formals del procediment proposat pel President a fi d’evitar que per algun detall poc lloable qüestioni la seva qualitat democràtica. Què més dóna que les urnes siguin de cartó, ¿és que les urnes de plàstic donen més qualitat democràtica?. Curt i ras, la qualitat democràtica real és poder votar, poder exercir aquest dret amb total garantia. Fora bo articular adequadament des dels espais públics el debat d’opinions i que tothom es pogués expressar. Cal evitar la temptació de manipular alguns d’aquests mitjans per transmetre que el que importa realment és, per exemple, la DUI. Però, alerta amb la trampa que poden fer algunes forces polítiques que, un cop fet l’oferiment a tots els punts de vista, poden renunciar a participar per desacord amb el procediment. Si passa això, aquesta circumstància no qüestiona el valor democràtic de la consulta. Més aviat és una senyal de boicot meridià a la consulta. Actitud que pot ser sostinguda amb el mateix rigor tant en un referèndum, consulta o procés participatiu. Es podrien deixatar més aspectes per corroborar la seriositat del procés participatiu convocat pel president Mas. Per això, afirmar reiteradament que la consulta del 9N és una costellada és un insult a la intel·ligència. Per cert, els que s’erigeixen avui com a garants de la democràcia enfront al president Mas, són els mateixos que impedeixen que els immigrants puguin votar en les nostres eleccions. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada