divendres, 24 d’octubre del 2014

Diwali

Aquesta setmana, en concret el 23 d’octubre, els hindús  celebren el Diwali. És la festa anual que els hindús dediquen a les llums. Aquest és un dels festivals més populars en el calendari hindú. Se celebra el dia 15 de Kartika, d'acord amb el calendari hindú. La gent, en diferents regions de l'Índia poden celebrar el Diwali en diferents dates. Això es deu al fet que els calendaris lunars tradicionals poden interpretar de diferents maneres. Aquesta festa commemora el retorn de Rama al seu regne d'Ayodhya després de completar els seus 14 anys d'exili.

A l'Índia i en altres països, és fa una gran festa perquè aquest esdeveniment coincideix amb el nou any. Les celebracions del Diwali poden durar fins a cinc dies. Moltes persones decoren les seves cases i els llocs de treball amb petites llums elèctriques o petits llums d'oli de fang; bols d'aigua amb espelmes i flors surant a la superfície. Val fer servir tot allò que pugui donar llum.

Deepawali o Diwali és un festival de llums perquè es simbolitza la victòria de la justícia i l'aixecament de la foscor espiritual. La paraula Deepawali fa referència a les files de diyas o llums d'argila. Durant aquests dies moltes persones fan un esforç especial per netejar les seves cases i patis abans de Diwali. També es poden rentar amb aigua i olis de fragància i estrenar roba. Durant aquesta festa es donen regals de fruites secs i es donen regals de dolços als familiars, amics propers i socis de negocis. Es poden fer focs artificials a la nit i fer firetes en moltes ciutats i pobles.


A la Bengala Occidental, estat occidental de l'Índia que té a l'est Bangla Desh, amb el que formava antigament la regió de Bengala, aquesta festa es diu Kali Puja, perquè durant el Diwali s’adora a Kali, consort de Shiva. La festa de Diwali a l'Índia meridional sovint commemora la conquesta de presonaer que feu Asura Naraka, un rei d'Assam, i el seu alliberament per Krishna. Molts budistes a l'India celebren durant aquestes dies la conversió de l'emperador Ashoka al budisme que tingué lloc durant l'època de Diwali. Molts experts en hinduisme creuen que Ashoka va viure entre el 270 i el 232 abans de la nostra era . El seguidors del jainisme commemoren que durant aquestes dates Mahavira assolí el nirvana, el 15 d'octubre de 527 abans de la nostra era. Mahavira fou qui establí les idees espirituals centrals del jainisme. Molts dels seus seguidors celebren el festival de llums en el seu honor. A més, durant aquests dies els sikhs fan la festa del Bandi Chhorh Divas, (Dia de l’Alliberament) que és la celebració de l’alliberament, l’octubre de 1619, del sisè Gurú, Guru Hargobind Ji, i 52 prínceps que es trobaven empresonats  a la  fortalesa de Gwalior. Aquesta coincidència fa que en el Diwali hi hagin similituds de festes entre sikhs i hindús.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada