dissabte, 5 de setembre del 2015

La bretxa digital

La manifestació del 11S i la campanya de mobilitzacions d’algunes candidatures entorn les eleccions del 27S mostra el bon ús de les xarxes socials per crear consciència com per mobilitzar i implicar a la ciutadania. Però l’ús confiat de les xarxes té algunes limitacions. Permeti’m dues petites anècdotes personals que demostren com la bretxa digital margina encara a bastantes persones en la nostra societat.

Primera anècdota. Les persones que volen participar activament en la manifestació del 11S han d’inscriure’s per Internet i per correu electrònic rep un enllaç de validació de la inscripció. Uns familiars grans, una parella, que estaven fora varen demanar-ne  que els inscrivís. Un cop iniciat el procés vaig se’m demanà el correu electrònic on havien de rebre l’enllaç de validació. Vaig posar el correu que tenen aquestes persones. Al fer la segona inscripció i tornar a posar el mateix correu, doncs només tenen una adreça de correu que la fan servir indistintament, el sistema informàtic no hem deixà perquè el correu ja estava ocupat i el procés d’inscripció s’aturà. Com que aquests familiars estaven encara estaven estiuejant i on estan no tenen connexió fàcil a Internet decidí canviar d’estratègia. La única manera de tornar a iniciar el procés fou, anul·lar la primera inscripció i fer-ne dues noves inscripcions amb unes adreces de correu meves, ja que en tinc vàries.

La segona anècdota es refereix al procés per fer-se candidat voluntari de la candidatura “Junts pel sí”. Les mateixes persones també volien fer-se candidats i em demanaren la mateixa gestió. Però, en aquest cas, tenien la il·lusió de fer-ho personalment, era una manera plàstica d’expressar el seu compromís amb el procés. Em demanaren com ho podien fer. Novament aparegué la trava d’Internet. Tot el procés havia de fer-se per Internet. No hi havia aparentment cap altra alternativa. Per sort, buscant en la pàgina Web d’aquesta iniciativa, en la secció de preguntes freqüents vaig trobar la següent explicació sobre com fer-se candidat “Entrant al web https://juntspelsi.cat i omplint tots els camps del formulari que es troba a la pàgina d'inici. Per poder validar la subscripció com a candidat simbòlic és obligatori proporcionar un correu electrònic. Seguidament rebràs un correu de confirmació i ja podràs pujar una fotografia i escriure les teves raons per ser candidat/a. També et podràs apuntar presencialment als punts físics disponibles a tot Catalunya durant la precampanya electoral de Junts Pel Sí.”. Novament el mateix protocol i el mateix problema.


Opino que el pensament digital condiciona en excés el procés participatiu de les persones i pot marginar a un ampli sector de la població, especialment les persones grans que no estan connectades a la xarxa, com aquelles persones que, al marge de la seva edat, no tenen un accés fàcil a la xarxa o no són de cultura digital. Em dóna la impressió que en més d’una ocasió pensem que estem més avançat del que ho estem en realitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada