dilluns, 23 de novembre del 2015

Som-hi

El president Mas ha declarat que ara és el moment de reconstruir el centre polític català. És cert. Una part de l’electorat s’ha quedat sense instrument de representació política i de referents simbòlics en l’àmbit de la política. A Catalunya hi ha un sector social, força ampli, moderat en les formes i decidit en els objectius; refractari a l’intervencionisme estatal però confiat que l’estat actuï a favor de la justícia social i garanteixi el màxim benestar possible. A Catalunya, aquesta centralitat política estava àmpliament representada per Convergència Democràtica, però aquesta formació ha consumit el seu crèdit històric, tant per l’impacte de diversos casos de corrupció com per les dificultats derivades d’una gestió de la crisi econòmica sota unes condiciones financeres desfavorables. Ara, quan la pressió social dels darrers anys ha establert uns nous horitzons polítics pel catalanisme es imprescindible obrir un nou procés de reconstrucció de la representació política d’una part d’aquest catalanisme moderat, centrat i ordenat.

En política no hi ha larves que es puguin metamorfosar en vistoses papallones. No és això. El que es necessita és canviar la mateixa identitat per evitar reeditar les conegudes refundacions dels partits que, t'ho miris com t'ho miris, acaben sent equilibris lampedusians. El nou temps polític exigeix una nova representació política, tant a nivell de valor simbòlic com de propostes, alternatives i cares noves per liderar els canvis del país. No es pot posar vi nou en bots vells. Cal foc nou per recuperar l’espai polític centrat que sempre ha tingut el catalanisme polític. Certament, el camí per avançar és la suma de voluntats que es troben alineades entre liberals progressistes, socialcristians i socialdemòcrates. Es tracta de crear un relat polític nou que sorgeixi del diàleg entre aquestes diferents sensibilitats polítiques. 

Cada una aquestes sensibilitats té la seva pròpia identitat, però si els promotors d’aquesta iniciativa de fer-les convergir articulen un procés de trobada en els principis i valors polítics essencials, en sorgirà una síntesi creativa i innovadora que serà útil per avançar en el procés d’independència i resoldre els greus problemes socials de Catalunya. Per emprendre aquest procés de trobada i diàleg sincer tothom ha de ser-hi contat amb les mateixes condicions. Ningú té cap patrimoni del passat perquè aquest està tancat, finit i amortitzat. Si es vol fer una formació política nova no es poden esgrimir més mèrits que la voluntat de compartir amb altres el camí de fer un nou partit, refer la utopia social i proposar un relat polític convincent. Cada una dels participants en aquest procés tindrà darrera seus històries i anys de compromís polític, no sempre coincidents. Uns hauran estat a CDC, altres a l’antiga UDC i avui a Demòcrates de Catalunya, altres al PSC, ERC o altres formacions polítiques. Tant se val, ara el que es tracta és que tothom vulgui sumar per anar plegats i avançar junts. Som-hi, el repte s’ho val.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada