La globalització de l'economia comporta importants desplaçaments de persones entre països. Però les tecnologies de la informació i de les comunicacions ajuden al fet que aquestes persones es desplacin mantenint vives la majoria dels seus signes d'identitat cultural. Aquesta no està vinculada només a un territori. La societat en xarxa permet disseminar les identitats culturals entre països sense perdre les seves arrels. Gràcies a això la societat moderna és culturalment plural i religiosament diversa.
Les enquestes d'opinió revelen l'existència d'un malestar difús entorn al fenomen de la immigració. Molts ciutadans consideren que la immigració és un dels principals problemes que tenen los societats occidentals perquè desestabilitzen la seva identitat.. No obstant, quan, en una enquesta d'opinió, les persones manifesten que la immigració és un problema, no tothom està expressant el mateix sentiment o la mateixa opinió. Com digué fa anys Vicenç Villatoro (2006) "els ciutadans col·loquen el seu malestar sense nom sota el paraigua del nom que creuen que més se li assembla". La percepció que la immigració és un problema pot expressar qüestions ben diferents.
El malestar que alguns ciutadans solen manifestar respecte a la immigració és projecte també contra la diversitat religiosa i, de manera particular, contra aquelles religions que fan ben notòria la seva presència social. No tothom accepta sense tensions la diversitat cultural i el pluralisme religiós. Algunes persones consideren que determinades religions poden modificar la identitat de la societat. L'aparició de religions que són veritables sistemes, on no hi ha cap frontera entre l'àmbit religiós, el polític i el social, fa que sorgeixen actituds contràries a acceptar amb normalitat aquesta nova diversitat religiosa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada