dimecres, 3 d’octubre del 2018

Instal·lats en la confusió o en la incapacitat


Sempre la mateixa afirmació per evitar qualsevol confusió: llibertat per a tots els empresonats, per als processats, per als exiliats. De nou la dinàmica política del procés plantejada pel president Torra ahir en el Parlament porta a un xoc de conseqüències previsibles i cap d’elles bones per la causa de l’independentisme. L'ultimàtum del president Torra a Pedro Sánchez: si el mes que ve el govern espanyol no fa un oferta de referèndum d’independència pactat, no tindrà el suport del PDECat i Esquerra i haurà de convocar eleccions.  Les paraules del President estan en plena sintonia amb el que pensen i diuen els exiliats a Bèlgica. Per sort, els partits que donen suport al govern sembla que han forçat un canvi de perspectiva i que, poques hores després, s’han matisat les urgències. Amb la proposta d’ahir semblava que l´únic camí per avançar, quan el govern de l’Estat només té retòrica per dirigir-se als catalans,  és recuperar de nou la idea de la confrontació, desobediència, unilateralitat i, si s’escau, un cert grau de violència com a revulsiu de consciències. Sembla que alguns estrategues han arribat a la conclusió que quan pitjor millor.

Un cop emplaçat ahir el govern de l’Estat a seure per parlar de Referèndum abans del més de novembre amb l’amenaça de fer-lo caure parlamentàriament, aquest govern s’apressà, per mitjà de la ministre portaveu  a dir que no calia esperar a novembre: la seva resposta era no. Val la pena escoltar la intervenció d’ahir d’Isabel Celaá perquè dibuixa els eixos del relat que el govern de l’Estat ha construït sobre el procés. Hi ha alguna novetat. Resumint, la ministre digué: més autonomia, la societat catalana està fracturada des de fa un any, cal recuperar la convivència a Catalunya, ens hem de calmar i està distesos, cal respectar els drets de tots els catalans, una societat dividida no té futur i, això em sembla nou “hi ha molts interessos que volen aguditzar el conflicte y la confrontació en el context europeu, no podem permetre que ens dictin el camí”. Paraules enigmàtiques, dignes de valoracions interpretatives però que em sonen allò de “quan no saps que fer, és útil trobar un boc expiatori”.

Perquè això és el que em sembla el que passa. Ara per ara, ni el Govern de la Generalitat, perquè el Parlament català està a baix rendiment, ni el govern de l’Estat, tenen iniciativa política, més enllà de la retòrica pròpia de cadascú, per resoldre el conflicte català. Estem encallats a l’espera d’uns judicis que poden ser una olla a pressió per l’independentisme i pel mateix president Torra, en particular. A l’afirmar que no accepta altre sentència que l’absolució situa en l’horitzó proper la convocatòria d’eleccions. Però tot pot canviar de forma imprevisible. Els moviments dels sectors radicals dels darrers dies no crec que siguin cap casualitat. Instal·lats en la confusió o en la incapacitat, alguns grups poden assajar anar per camins molt perillosos, aquests sí, per la convivència dels catalans i la solidesa del moviment independentista. Són moments de molta expectació i que reclama trobar una sortida ràpida des de Catalunya abans que sigui massa tard.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada