dimarts, 3 de setembre del 2019

No son bones unes noves eleccions

Pedro Sánchez ha presentat la seva proposta política per arribar a un pacte amb Unidas Podemos. No sembla, ara per ara, que hagi aconseguit crear el consens necessari. Més aviat tot apunta cap a unes noves eleccions. La mateixa presentació d’aquestes tres centes llargues mesures polítiques semblava l’inici de la campanya electoral. Pedro Sánchez és demana el 100% d’acord amb Unidas Podemos i es queda amb el 100% del poder de govern. Un negoci rodó. Dins del conjunt d’aquestes mesures hi ha algunes que afecten a Catalunya i, en concret, a les reivindicacions independentistes. És evident que cap de les propostes de Pedro Sánchez complau les expectatives dels moviments independentistes. Les propostes socialistes de diàleg, són pura retòrica, perquè el seu interès es consolidar un relat basat en la negació de la reivindicació independentista i l’afirmació que el gran problema que hi ha a Catalunya és una divisió entre els catalans. No hi ha un problema polític, sinó problema de convivència. Pedro Sánchez no vol entendre que Catalunya necessita una sortida política al conflicte polític d’Estat creat per l’independentisme. Les seves propostes dins de les mesures anunciades ahir són simples enunciats, sense cap mena de concreció.  Això és inadmissible. Si la seva estratègia per arribar al govern és basa només en la por del que pot passar si guanyen els partits de dretes llavors Pedro Sánchez no és un estadista, sinó un polític oportunista, motivat per interessos tàctics i sense cap perspectiva de futur.

Davant aquesta tessitura ¿què cal fer? Fa uns mesos vaig escriure que els partits independentistes haurien de donar suport a la investidura de Pedro Sánchez. Segueixo pensant el mateix que un altre escenari aniria molt malament per Catalunya.  M’explico. Sembla que les propostes de Pedro Sánchez són una farsa i que el seu objectiu és provocar la reacció airada d’Unidas Podemos i així no poder fer govern per tal d’anar a unes noves eleccions. Tot és un moviment tàctic per aprofitar els bons auguris que les enquestes atorguen als socialistes en unes noves eleccions. Els partits independentistes, haurien de decidir, en el cas que Unidas Podemos, finalment decidís afavorir l’elecció de Pedro Sánchez, llavors el vot independentista podria ser clau perquè evitar les noves eleccions i podrien votar també a favor de la investidura, per tal que el PSOE no incrementés la seva majoria parlamentària. Només en aquest cas el vot afirmatiu dels partits independentistes tindria sentit. És el que no vol el PSOE, necessitar el vot dels independentistes. Perquè gràcies a aquest vot podria afirmar-se que Pedro Sánchez governaria gràcies als independentistes. 


La part fosca d’aquesta estratègia és saber com reaccionaria el PSOE davant d’aquest gest i si això afectaria la situació dels presos polítics. I, la gran incògnita és saber si al PSOE, li anarien bé unes eleccions al novembre. No sembla que a Europa els càlculs demoscòpics vagin a favor dels governants. Hi ha els recents exemples d’Itàlia i Anglaterra, i en menor mesura a Alemanya. A Espanya, les oscilants variables econòmiques semblen a ser dolentes hi això podria perjudicar al partit en el govern. Davant d’aquest panorama sembla més prudent apostar per no repetir eleccions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada