dilluns, 9 de setembre del 2019

Dimensions dels abusos sexuals a menors (I)


Durant els propers post publicaré un resum de l’article de Hans Zollner “La mera mare, l’Església, m’ha abandonat”. L’autor és jesuïta , teòleg i psicòleg, professor i Vicerrector acadèmic de la Pontificia Universitat Gregoriana de Roma i president del Centre for Children Protection de la mateixa universitat. Zollner fou membre fundador de la Comissió Pontifícia per la Protecció dels Menors. En aquest article, l’autor reflexiona més enllà de les conseqüències psicològiques i disciplinàries dels casos d’abusos sexuals de menors per sacerdots, i proposa considerar la dimensió espiritual i teològic d’aquestes situacions.

«En una trobada amb el papa Francesc, una víctima expressava la seva angoixa i tristesa: "Jesús va tenir la seva mare al seu costat en la seva Passió i mort. La meva mare, l'Església, m'ha deixat sol "Aquesta frase revela l'horror dels abusos sexuals a menors, i el que l'Església i els seus responsables han de canviar. La dimensió espiritual i religiosa entren aquí en joc. Quan el que abusa és un sacerdot, que per la seva funció representa Déu i de qui la teologia diu que és un altre Crist, la imatge de Déu cau en la foscor. La mateixa capacitat de creure en Déu, de confiar en Ell, queda danyada.

A més, quan les víctimes volen parlar, no és estrany que siguin incompreses i que se les faci callar. Això augmenta el risc d'un trauma espiritual, "al costat" de la ferida psíquica i corporal. Són molts a l'Església, fins i tot en persones amb responsabilitat, els que no prenen les mesures necessàries. Els que, per professió, anuncien l'Evangeli han de tenir cura les experiències que poden afectar i hipotecar l'ànima de l'ésser humà en la seva fe. Això explica per què bisbes i provincials religiosos reaccionen més aviat en termes de política eclesial i de dret canònic, en lloc de termes espirituals o teològics. No és d'estranyar que les víctimes vegin a l'Església no com "mare amorosa" (és així com comença el motu proprio del papa Francesc en què explica als bisbes i provincials seva responsabilitat) sinó com una institució freda i calculadora»

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada