dilluns, 2 de setembre del 2019

L’ateisme s’obre pas als països musulmans

La BBC ha publicat a finals de juny els resultats d’una àmplia enquesta feta per l’Arab Barometer en diversos països musulmans sobre una àmplia gamma de temes. És l'enquesta en profunditat més gran mai realitzada a la regió de països àrabs musulmans. S’han entrevistat 25.000 persones entre els anys 2018 i 2019 en 10 països i territoris palestins. Els temes preguntats inclouen religió, corrupció, sexe i salut mental. Els resultats donen una visió sense precedents de les opinions de les persones que viuen al l'Orient Mitjà i el nord d'Àfrica avui.

Els resultats més destacats de l’enquesta són: a) un nombre creixent de persones a l'Orient Mitjà i Àfrica del Nord comencen a donar l'esquena a la religió; b) un terç de la població diu que estan deprimits; c) a l'Iraq, més homes que dones diuen que han estat assetjats sexualment; d) la majoria de les persones creuen que una dona hauria de tenir el dret de ser cap d'estat, però que un espòs hauria de tenir l'última paraula en totes les decisions familiars; e) al Líban, només el 6% de la població pensa que s’han de respectar els gais; f) gairebé la meitat dels adults menors de 30 anys estan valorant emigrà; g) 6 de cada 10 persones pensen que la violència contra els EE. UU. és comprensible; h) les polítiques de Donald Trump a l'Orient Mitjà són menys populars que les de Vladímir Putin. Però les polítiques de Recep Tayyip Erdogan són molt més populars que les dues anteriors; i) està baixant la simpatia i confiança vers els principals moviments islamistes de la regió, el Germans Musulmans, Hamàs i Hezbolà, a causa del seu comportament ens els aixecaments àrabs; j) més de la meitat dels usuaris d'Internet consideren que les xarxes socials són una font de notícies més fiable que la televisió i els diaris en la majoria dels països enquestats.

Un 13% dels enquestats es declaren ateus. Aquest percentatge s’ha incrementat un 5% respecte una enquesta similar de l’any 2013. Aquesta evolució de l’ateisme és notable en la població menor dels 30 anys i és molt evident en els països del Magreb. En aquests països els no creients passen del 16 al 31% i de l’11 al 25% en relació a l’enquesta de l’any 2013 a Tunísia i el Líban respectivament. Al Marroc, Algèria i Egipte els ateus es situen entorna al 10%. A Algèria, Marroc i Jordània, el 20% de la població consideren acceptable el “crim d’honor”, l’assassinat d’una dona per un membre de la seva família en el cas d’una situació en deshonor del clan.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada