diumenge, 29 de setembre del 2019

President, parli’ns


No fa masses anys, qui era dirigent de l’ANC, Carme Forcadell, avui presa política, implorà al president Mas que possés les urnes perquè els catalans expresséssim la nostra voluntat sobre la independència. Al final els catalans votarem. Avui, després d’un setmana força trasbalsada per les detencions de membres del CDR i un ple del Parlament on s’han dit coses molt gruixudes, considero que els catalans necessitem que Quim Torra, com a president de la Generalitat, ens parli institucionalment. Necessitem que el President expliqui als catalans el que està passant i respongui amb contundència les insídies que volen vincular les idees independentistes amb la violència.

Ens trobem davant d’una ofensiva dels poders de l’Estat per construir un relat que els permeti incrementar el grau de repressió contra les idees independentistes i, si s’escau il·legalitzar-les. La clau de volta que faltava per vestir aquest relat és la violència. I ara, amb la detenció dels CDR, tot l’esforç comunicador de l’Estat és associar l’independentisme amb la violència. El passat divendres el Govern de l’Estat ha exigit públicament al president de la Generalitat, Quim Torra, que "condemni qualsevol possible o potencial violència amb claredat". Davant d’aquesta inaudita demanda, té raó el President quan diu que no és pot condemnar allò que no existeix. Com es diria en castellà: “se niega la mayor”. La única violència que hem conegut els catalans fou l’exercida per les forces de seguretat de l’Estat l’1 d’octubre de 2017

M’agradaria que el president Torra ens parles als catalans, de forma institucional i solemne, millor en el palau de la Generalitat que en una compareixença parlamentària o en un acte de partit, per denunciar l’operació del relat de la violència, per reafirmar el caràcter totalment cívic i pacífic del moviment independentista i denunciar l’actitud menyspreable d’alguns partits i medis de comunicació quan vinculen la institució de la presidència de la Generalitat amb el terrorisme. Si es fes aquesta compareixença, ben segur que alguns d’aquests sectors bramaran contra el President per ser part en un conflicte oblidant que han estat ells els qui han blasmat contra la màxima institució de govern dels catalans. Contra el fariseisme i hipocresies practicat per algunes forces polítiques, tenim la força de la paraula que sempre ha de ser cívica, amable i clara. Hem de saber emprar els mots justos i contundents, evitar les provocacions sempre recordant la dita del saber popular “ladran, luego cabalgamos”. Que bordin, però no ens distreguin.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada