dimecres, 9 d’octubre del 2013

La Mare de Déu del Roser


Fa poc dies ha estat la festa de la Mare de Déu del Roser, en concret dilluns passat. Aquest dia celebren la seva onomàstica les Rosers i les Rosarios. Això pot induir una certa confusió, al menys a mi m’ho sembla perquè dóna la impressió de que dos mots identifiquen coses diferents, una parla d’una rosa (el roser on hi ha les roses) i l’altre fa referència a un objecte devocional un rosari.

La Mare de Déu del Roser és sens dubte una de les diverses advocacions de la Mare de Déu més populars en el nostre país. El seu nom prové del mot roser, que tant fa referència, i aquí se’ns desvela el misteri lingüístic, a la planta (roser) com al rosari en expressat en termes de català medieval. L'aparició del mot rosari per diferenciar conceptes és deu a influència castellana. El mot rosari (del llatí 'rosariŭm', ‘roser') té la mateixa etimologia que el mot botànic roser (del llatí 'rosarĭu'), és a dir, la rosa. Cal dir explicar que els rosaris primitius s'elaboraven formant cercles fets amb roses, com a oferiment a la Mare de Déu. El culte i la devoció al Roser o a la Mare de Déu del Roser fins a la fi del segle XVI es limitat als convents dominics i les zones de la seva influència. Al llarg dels segles XIV i XV ja es parlar d’aquesta devoció. Entre el 1570 i el 1620 hi hagué arreu del món i en especial als Països Catalans una extraordinària florida d'erecció de confraries del Roser que animaren la construcció de moltes capelles i altars dedicats a la Mare de Déu del Roser.


La gran devoció a aquesta Mare de Déu es dóna  a partir del 1571, quan, amb ocasió de guanyar l’aliança cristiana contra els otomans la Batalla de Lepant el dia 7 d’octubre. El papa san Pius V, dominic, atribuí la victòria a la intersecció de la Mare de Déu de la qual era molt devot i de manera especial a la pregària dels rosari. El mateix papa havia demanat a tots els catòlics resar rosaris abans dels dies de la batalla i invità als soldats a fer el mateix el dia del combat, i el propi papa l’havia resat a la nit del anterior del dia de la batalla. Davant la victòria naval a Lepant papa instituí el primer diumenge d’octubre la festa de la Verga de les Victòries i anys després, el 1573, el papa Gregori XIII la denominà festa de la Verge del Rosari i la traslladà el 7 d’octubre. La imatge que normalment representa la Mare de Déu del Roser porta normalment un rosari a les mans i també sol anar guarnida de roses.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada