dissabte, 19 d’octubre del 2013

Turquia aixeca la prohibició sobre l’ús del vel

La notícia, per més que esperada no menys important, és que el govern turc ha aixecat la prohibició de portar vel en les oficines públiques. Aquesta decisió posa fi a la impediment legal de que les dones portin el mocador com a símbol religiós i forma part d’un conjunt de mesures adoptades pel govern turc per millorar la democràcia. L’ús del vel en les oficines públiques era un dels objectius importants del partit islamista moderat en el govern de Turquia. Mentre que els partits laics s’hi oposaven frontalment.

Els programes de televisió van mostrar per primer cop presentadores amb mocadors al cap. Aquest fet era inusual en la república turca des de que fou fundada per Mustafa Kemal Atatürk el 1923 sobre les ruïnes de l'Imperi Otomà. Amb aquesta mesura el govern de Recep Tayyip Erdogan ha volgut complaure les demandes dels musulmans practicants i compensar el suport que donen des de 2002 al la majoria parlamentària del seu partit Justícia i Desenvolupament. La decisió d’aixecar la prohibició s’ha justificat com una mesura democràtica ja que així s’evitava la discriminació de les dones observants de la pràctica religiosa del vel que no el podien dur en els llocs de treball públics. L’any 2011 s’havia prés un acord similar permenten l’ús del vel a la Universitat.


Els partits laics consideren que aquesta decisió és un pas més dins de l’agenda que té el govern turc per islamitzar el país. Política que contraresta l’encetada, en el seu moment,  per Ataturk quan abolí la vestimenta religiosa com a part d'un esforç per orientar el país cap a l'oest per promoure el laïcisme a Turquia tot i la pràctica religiosa musulmana majoritària. Els sectors laics creuen que amb aquesta decisió el govern turc ha obert una campanya a favor d’un control més estricte sobre les vestimentes de les dones.  Si bé el mocador prohibició cap ha estat abolida, la vestimenta de les dones segueix sent un tema de debat a Turquia. Per exemple, Huseyin Celik, vicepresident del partit al poder, criticà recentment una presentadora d'un programa de concurs de música en un canal privat per portar una brusa massa transparent. Poc després, els mitjans de comunicació turcs informaren que aquesta presentadora havia estat acomiadat. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada