dilluns, 25 de febrer del 2019

La cimera vaticana contra els abusos sexuals

S’ha acabat en el Vaticà la reunió històrica sobre l’abús sexual d’alguns clergues sobre menors. La trobada, amb el títol La protecció dels menors en l’Església, no ha cobert del tot les expectatives creades. En el discurs conclusiu d’aquest encontre el papa Francesc a senyalat les grans línies d’actuació que a partir d’ara seguirà l’Església catòlica.

1. La protecció dels menors. Impedir que els menors siguin víctimes de qualsevol abús psicològic i físic. Per tant, cal canviar la mentalitat per combatre l'actitud defensiva-reaccionària de salvaguardar la institució, en benefici d'una recerca sincera i decisiva del bé de la comunitat, donant prioritat a les víctimes dels abusos en tots els sentits.

2. Serietat impecable: desig reiterar ara que «l'Església no es cansarà de fer tot el necessari per portar davant la justícia a qualsevol que hagi comès aquests crims. L'Església mai intentarà encobrir o subestimar cap cas ».

3. Veritable purificació: malgrat les mesures adoptades i els progressos realitzats en matèria de prevenció dels abusos, es necessita imposar un renovat i perenne afany cap a la santedat en els pastors.

4. La formació: és a dir, l'exigència de la selecció i de la formació dels candidats al sacerdoci amb criteris no només negatius, preocupats principalment per excloure les persones problemàtiques, sinó també positius per oferir un camí de formació equilibrat als candidats idonis, orientat a la santedat i en el qual es contempli la virtut de la castedat.

5. Reforçar i verificar les directrius de les Conferències Episcopals: és a dir, reafirmar l'exigència de la unitat dels bisbes en l'aplicació de paràmetres que tinguin valor de normes i no només d'orientació. 

6. Acompanyar les persones abusades: El mal que van viure deixa en ells ferides indelebles que es manifesten en rancor i tendència a l'autodestrucció. L'escolta sana el ferit, i ens sana també a nosaltres mateixos de l'egoisme.

7. El món digital: la protecció dels menors ha de tenir en compte les noves formes d'abús sexual i d'abusos de tota mena que els amenacen en els ambients on viuen i a través dels nous instruments que fan servir.

8. El turisme sexual: la conducta, la mirada, l'actitud dels deixebles i dels servidors de Jesús han de saber reconèixer la imatge de Déu en cada criatura humana, començant pels més innocents.

Algunes de les associacions de víctimes dels abusos han mostrat la seva decepció perquè malgrat el to directe del llenguatge i la voluntat de combatre aquest mal el no s’ha presentat un pla d’acció clar i propostes de treball per combatre aquest problema tal como demanaven molts catòlics. Anne Barrett Doyle, líder del BishopAccountability.org, organització que investiga els incidents d'abús en l'església afirmà: "Mentre els catòlics del món clamen per un canvi concret, el Papa a canvi ofereix promeses tèbies, totes les quals hem escoltat abans". 

Diversos analistes han considerat que alguns dels eclesiàstics participants en l’encontre donaven la impressió de no considerar que el problema dels abusos anés amb ells. Més serioses semblen les objeccions d’altres participants al dir que, a més d’abordar la qüestió dels abusos dels clergues sobre menors, la seva protecció exigeix resoldre també problemes com: el treball infantil, la manca d’escolarització, la fam i accés a la salut, els nens soldats, etc... i totes aquelles xacres que impedeixen als nens i nenes viure dignament. Dóna la impressió que la cimera s’ha quedat a mig camí i no ha satisfet, en un primer moment, a massa gent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada