dilluns, 3 de setembre del 2012

El silenci per Escoltar Déu


En el post d’ahir, evocant la mort del cardenal Martini recordava unes paraules seves relacionades amb el tema del silenci. Avui vull aprofundir el seu sentit.

Cerqueu Déu, ara que es deixa trobar” diem en un salm. En aquesta línia es podria molt ben dir: “calleu i podreu escoltar Déu”. El silenci és la gran actitud personal per poder escoltar Déu. Però el silenci no és només l’absència de soroll, sinó és tota una actitud interior i una pràctica que permet situar-se en silencia per escoltar. Els camins dels silenci són diversos. Però existeixen algunes pràctiques que poden ajudar a situar-se en aquesta actitud de silenci.

En primer lloc cal crear un entorn de silenci. És important mitigar el soroll ambiental al màxim a fi que el silenci ens envolti. Tot soroll pot ser un motiu de distracció de l’objectiu fonamental: situar-se en actitud de rebre la presència de Déu. El lloc, l’espai físic on fer l’experiència del silenci és important. Seguidament cal callar. Restar en silenci. Evitar qualsevol situació que obligui a parlar. De la mateixa manera, cal tenir cura del soroll que un mateix por arribar a fer de manera involuntària. Per això cal procurar minimitzar els moviments o els gestos que puguin alterar el silenci ambiental. El propi cos ha de ser font de silenci.

També cal situar la ment en silenci. Això és més difícil ja que els pensaments poden entrar atropelladament en la ment impedint l’encontre amb la presència de Déu. Es tracta d’avançar en un silencia interior que permeti escoltar a Déu. Cal adoptar una actitud d’obrir-se mentalment al misteri del transcendent i experimentar-lo. Aquí està la clau de volta. Aquesta pregària en el silenci defuig les paraules per apropar-se a les vivències, allò que es sent. Cal procurar deixar la ment lliure de tot pensament i, en el cas que aquests s’obstinin a molestar-nos, es pot repetir alguna petita pregària del tipus “Senyor Jesús Fill de Déu, tingueu pietat de nosaltres” tal com proposà el pelegrí rus. Des d’aquesta actitud només cal esperar allò que Déu farà present en el nostre interior. Serà llavors quan haurem començat a escoltar a Déu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada