dilluns, 27 de gener del 2014

Cultura democràcia imperfecte


Els estudis sobre la gestió de la diversitat  en l’àmbit polític demostren que ni el Parlament català ni les estructures directives dels partits polítics reflecteixen el nivell de pluralisme present en la societat. En les institucions polítiques predominen uns perfils de ciutadans que són reflex d’una part de la societat catalana, però no representen plenament la seva pluralitat en relació al seu origen, gènere, creences i altres trets diferenciadors. No és fàcil corregir aquesta situació. El caràcter volitiu de captació dels seus membres pot ser una important dificultat a la seva permeabilitat a la diversitat social. Per això, les institucions polítiques, coneixedores d’aquesta situació haurien de tenir polítiques actives que ajudessin a augmentar la seva pluralitat interna en relació a trets diferencials.

Els analistes d’aquests temes indiquen que s’identifica que els partits polítics estan adoptant algunes iniciatives que poden contribuir a modificar aquesta situació. Per exemple, és positiu que l’existència òrgans sectorials en els partits constituïts per representar la diversitat de la societat i que actuen com a grup de pressió per obrir les estructures de representació del partit a aquesta realitat. Per altra banda, a mesura que la diversitat es consolida en la societat les estructures partidistes comencen a rebre més pressió per obrir-se a ella. En qualsevol cas, si la ciutadania no percep amb claredat que en el Parlament, en els ajuntaments o en les direccions dels partits no es reflecteix adequadament la diversitat social, es tindrà la sensació que la cultura democràtica és imperfecte.

1 comentari:

  1. Estic d'acord amb aixo però les persones han de ser valides pel carrec i treball q sels encomana, no posar per despres dir "el nostre partit axumeix la diversitat del nostre poble mireu el company x al y ..!" Aixi succeix en qualsevol ambit.

    ResponElimina