diumenge, 12 de gener del 2014

L’emancipació humana



La fi de molts dels beneficis associats a l’Estat del Benestar, la modificació de múltiples paràmetres socials i la difuminació dels referents que havien identificat la societat de tota una època o la modificació del valors tradicionals són algunes de les conseqüències d’aquesta llarga època de crisi. Aquesta situació no hauria de fer perdre el que ha format part del patrimoni de totes les expressions d’emancipació donades al llarg de la història de la humanitat: la necessitat de combatre qualsevol forma d’explotació i submissió de les persones.

En la memòria de la humanitat perdura el record de múltiples experiències que han volgut ser una resposta històrica a aquestes aspiracions d’alliberament. Però, malgrat que en totes elles hi havia la voluntat de construir unes societats on fossin possibles la llibertat plena, la justícia, la fraternitat i el conjunt de valors d’humanització, la pròpia realització social i política  han demostrat el fracàs i les limitacions d’aquests camins d’emancipació fins ara coneguts.

Orfes de referents històrics plausibles d’esperança, ara cal explorar i recórrer nous camins que donin sentit a les aspiracions d’alliberament.  Cal recórrer camins inèdits. Cal explorar noves possibilitats. El combat per la justícia i la llibertat continuen. No existeix una única manera de concretar-ho, però, des de la pluralitat de mètodes i maneres,  ben segur que hi ha un comú denominador que permet confiar la possibilitat de construir una societat diferent i  millor on sigui possible viure els valors morals i unes estructures socials que permetin eliminar allò que és font de desigualtat i injustícia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada