dissabte, 12 d’abril del 2014

La gran confusió

Per activa i passiva, el president Mas ha dit que els catalans el dia 9 de novembre votarem per expressar la nostra opinió en relació a una pregunta on se’ns demana el posicionament sobre la independència de Catalunya. A partir de l’anunci d’aquest desig s’ha originat una gran cerimònia de la confusió de l’opinió pública amb la finalitat de voler fer aparèixer al president Mas com un líder rebel presoner de la seva obsessió i tan obcecat que vol situar-se al marge de la llei. La negativa del Congrés dels Diputats a cedir la competència perquè a Catalunya es pugui celebrar un referèndum per la independència ha enfortit aquesta estratègia de desprestigi del President de Catalunya.

Els promotors d’aquest mantra polític ometen que el president Mas sempre ha insistit que la consulta als catalans es farà de forma legal. Tancada la porta de la cessió de la competència al referèndum ara només queda la possibilitat d’un consulta emparada per la Llei catalana de consultes que s’ha d’aprovar properament. La Generalitat té competències per fer-ho, ja que així ho preveu l’article 122 de l’Estat d’Autonomia on es diu que “correspon a la Generalitat la competència exclusiva per a l’establiment del règim jurídic, les modalitats, el procediment, l’acompliment i la convocatòria per la mateixa Generalitat o pels ens locals, en l’àmbit de llurs competències, d’enquestes, audiències públiques, fòrums de participació i qualsevol altre instrument de consulta popular, salvant el que disposa l’article 149.1.32 de la Constitució”. Aquest article de la Constitució és el que diu que l’Estat té competències exclusives per “autoritzar la convocatòria de consultes populars per via de referèndum”. Així, un cop negada la possibilitat de convocatòria d’un referèndum la legalitat es situa en l’àmbit de la consulta catalana segons preveu l’Estat.


Si el referèndum té un efecte jurídic sancionador, la consulta és un procediment normat per saber l’estat d’opinió de la ciutadania davant d’una determinada qüestió. L’estratègia de confusió adoptada des de Madrid és negar al president Mas poder fer la consulta i fer creure que consulta i referèndum són el mateix. L’objectiu és confondre a l’opinió pública i fer aparèixer al President de la Generalitat com a promotor d’una il·legalitat perquè el Parlament Espanyol ha decidit quin és el marc de la legalitat  i la seva voluntat polític de no cedir la competència del referèndum. Cal denunciar aquesta manipulació i, si és el cas, recórrer als tribunals de salvaguarda dels drets democràtics, per denunciar que no es deixa fer la consulta a Catalunya. La qual es l’exercici democràtic dels catalans previst en el seu Estatut d’Autonomia legalment vigent i aprovat també pel propi Parlament espanyol. Aquest és la legalitat que ha empara als catalans davant la mirada dels demòcrates europeus i la garantia que tenim perquè el que fem a Catalunya sigui respectat a Europa com a procés democràtic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada