dijous, 13 de novembre del 2014

Barcelona, ciutat cosmopolita

Fa pocs dies, es presentà el llibre blanc Barcelona, capital d’un futur estat editat per l’ajuntament de Barcelona. He tingut l’honor d’escriure el capítol Barcelona, capital per a tothom que és una petita reflexió sobre la nova perspectiva que han de tenir comprensió del fet immigratori a la ciutat de Barcelona. L’entrada al blog és una part d’aquest article.

Barcelona sempre ha estat una ciutat cosmopolita, cruïlla de persones i cultures. La singularitat de la ciutat és la seva diversitat cultural i un cosmopolitisme cruïlla d’experiències vitals i de cultures. La ciutat és plural i culturalment diversa. A Barcelona hi ha gent de tot arreu del món. Quasi la meitat de barcelonins han nascut fora de Barcelona i un 35% fora de Catalunya. La ciutat ha estat acollidora d’importants onades immigratòries, algunes de molt antigues i altres de molt recents. En poc més de dotze anys, la població estrangera de Barcelona ha augmentat el 285%. Avui el 17,7% dels barcelonins són estrangers i a la ciutat estan representades 175 nacionalitats. Aquesta diversitat ha enriquit la ciutat i envigorit el procés de construcció nacional de Catalunya.


El perfil de la ciutat ha canviat força en els darrers anys i la seva gent també. Barcelona s’ha transformat per la immigració recent. La ciutat ha crescut demogràficament, però també culturalment per l’arribada de persones que aporten noves visions força diferenciades de les presents a la ciutat. La modificació de la realitat social barcelonina ha exigit un esforç d’adaptació a la diversitat. Altres fets han contribuït també a fer més evident aquesta pluralitat de la ciutat. El turisme, la celebració d’importants esdeveniments culturals, esportius, comercials, religiosos, etc., han fomentat la interacció dels barcelonins amb persones d’altres indrets de manera que s’ha facilitat el creixement del diàleg intercultural. Bona part de les persones que han vingut a Barcelona com a immigrants ho han fet per motius econòmics amb l’objectiu de millorar les seves expectatives vitals i trobar les oportunitats que no tenien als seus països d’origen. Altres persones, però, han arribat a Barcelona atretes per altres raons més pròpies del cosmopolitisme de la ciutat. Tots ells, nous barcelonins i barcelonines, l’han fet seva i la fan créixer amb les seves il·lusions i esperances.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada