divendres, 7 de novembre del 2014

Els majors temors del món

El Centre d’Estudis Pew ha publicat un interessant estudi fet en diferents països sobre quins són avui els cinc temors considerats com les amenaces més importants per la humanitat. Les opinions varien força segons quin sigui el país enquestat. Al Mig Orient, lloc d’importants conflictes, la gent creu que l’odi religiós i ètnic són, de molt, la major amenaça per al món. En aquest cas, segons els resultats globals, es veu que l'amenaça de la violència religiosa i ètnica és  considerada una creixent amenaça per al futur del món. A Europa, la principal preocupació és per la desigualtat i la bretxa entre els rics i els pobres, i es considera que aquest problema anirà adquirint la condició de qüestió més important del món per part de les persones que viuen a les economies avançades, incloent-hi els Estats Units.

Si l’anàlisi es centra dins de cada país els resultats varien força. Els europeus en general estan d'acord que la desigualtat és la màxima amenaça per al món. Una mitjana de 32% de persones que viuen en set països de la UE diuen que la creixent bretxa entre els rics i els pobres és l'amenaça superior i la desigualtat és el primer perill en cinc països d’Europa. La desigualtat és citada com el problema més rellevant per un 54% de persones a Espanya i el 43% a Grècia, països en els quals les conseqüències de l’eurocrisi està sent especialment severa. La creixent bretxa entre rics i pobres preocupa a Alemanya (34%), Itàlia (32%), Polònia (32%) i França (32%). Al Regne Unit, l'odi ètnic i religiós (39%) es considera la major amenaça, seguida per la desigualtat (25%). La situació a Espanya és que el 54% consideren la desigualtat com el perill més rellevant, després les guerres nuclears (17%), els conflictes religiosos i ètnics (14%), els problemes del medi ambient (9%) i la SIDA i altres malalties (5%).

Cinc dels set països de l'Orient Mitjà identifiquen l'odi religiós i ètnic com la màxima amenaça per al món, amb un 34% de mitjana en aquests set països que diuen això. Cal advertir que aquesta enquesta es feu abans de l’aparició de l'Estat Islàmic. Al Líban, el 58% identifica l'odi religiós i ètnic com l'amenaça més alt, el més alt nivell de preocupació en tots els països enquestats. L'odi religiós és la principal preocupació entre els cristians libanesos (56%), musulmans xiïtes (62%) i els musulmans sunnites (58%) per igual. Però la preocupació per aquesta amenaça és també freqüent en els territoris palestins, Tunísia, Egipte i Israel.

Les opinions sobre més variades a Àsia. Tres de cada deu o més tailandesos (36%), els filipins (34%), la Xina (33%) i vietnamita (32%) consideren com a perill els problemes ambientals. Les divisions religioses i ètniques són molt valorades com a perill a Malàisia, Bangla Desh, Indonèsia i l'Índia. A Malàisia, els musulmans (35%) estan més preocupats que els budistes (22%) sobre l'odi religiós i ètnic. A Amèrica Llatina valoren quasi per igual, 26% i 25%, el perill nuclear i els problemes mediambientals. Tres de cada deu a Xile (30%), Veneçuela (29%) i el Brasil (28% ) identificar la propagació de les armes nuclears com el perill més important del món. Colombians, peruans i nicaragüencs avaluen els problemes ambientals com el major perill. A l'Argentina la major preocupació és per la desigualtat (32%).


Els africans coincideixen forà en que el SIDA i altres malalties infeccioses són la principal amenaça per al món. Àfrica té les taxes més altes de VIH / SIDA i el recent brot de Ébola s’ha estès a l'oest del continent  Ugandesos són els més preocupats per la sida (44%), seguit dels tanzans (41%), els africans del sud (35%), els kenyans (29%) i Senegal (29%). A Nigèria, on Boko Haram terroristes al nord conflictiva del país estan creant estralls, el 38% diu que l'odi religiós i ètnic és el major problema per al món. Als Estats Units el 27% de nord-americans situen el major perill en la desigualtat, un 24% en les tensions religioses i ètniques, un 23% en les armes nuclears, un 15% en els problemes mediambientals i només un 7% en la SIDA i altres malalties infeccioses.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada