diumenge, 2 d’abril del 2017

Proclamació de l’islam de França – I

El passat 28 de març es publicà a França un document, Proclamation de l’islam en France, escrit per Dalil Boubakeur, rector de la Gran Mesquita de Paris, on es fixen les condicions per l’exercici de l’islam a França. Ha estat considerat un document històric perquè significa una presa de posició clara i precisa a favor d’un determinat model d’islam. Per la seva importància aniré publicant el contingut d’aquest document.

Preàmbul

La Gran Mesquita de París, una institució creada per una llei estatal, és conscient de les seves responsabilitats dins de la comunitat musulmana francesa, en termes de reflexió, interpretació i il·luminació religiosa. Ella sap que és el seu deure acompanyar als francesos de confessió musulmana en el seu camí espiritual.

Ella està preocupada per l'augment, dins de la societat francesa i entre una part de les seves elits polítiques, mitjans de comunicació i els intel·lectuals, de demonització extrema de la minoria musulmana: la islamofòbia. Aquesta última és el resultat da la islamopsychose, una representació delirant, és a dir, desconnectada de la realitat del que és realment l'Islam i el que són els musulmans francesos.

Ella s’alarma pel fet que la islamofòbia i la islamopsychose francesa són sens dubte comparable als nostres dies a la gravetat per l'antisemitisme francès de finals del segle XIX.

Ella condemna la tendència actual per atorgar a les autoritats, que no són musulmanes,  la tutela a fi de situar amb paternalista el fet religiós musulmà a la societat francesa: això, és un desafiament a la llibertat religiosa i de la separació d'església i estat.

Ella es preocupa per l'ascens, dins de la comunitat musulmana francesa, d’una interpretació errònia de l'Islam, basada en una lectura selectiva del text, esbiaixat, i al peu de la lletra, que condueix a l'obscurantisme, a la pedanteria ignorant, la misogínia, el sectarisme i el rebuig dels valors republicans. No obstant això, s'observa que els predicadors d'aquesta lectura equivocada de l'Islam són marginals a França, i que els creients que s'adhereixen a ella són una minoria.

Ella constata que, segons els més recents estudis sociològics, aproximadament tres quartes parts dels francesos de confessió musulmana viuen un islam pacífic, tolerant, benvolent, republicà i laic.

Ella observa que la gran majoria dels francesos de confessió musulmana demanen un text que clarifiqui els seus drets i obligacions en la seva fe.


Oberta al diàleg espiritual que aquest text no deixarà de suscitar, la Gran Mesquita de París expressa a través d’aquest text, a l'atenció de la comunitat musulmana francesa, i també a tots els homes i dones de bona voluntat a França i de tot el món, aquesta proclamació. (continuarà)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada