diumenge, 4 de setembre del 2016

Islamisme en banyador


Sobre el burkini s'han dit moltes coses aquests estiu. Alguns des debats han estat apasionades defenses de la llibertat individual enfront la ingerència de l'Estat en els usos i costums personals. Altres debats, especialment els originats en cercles musulmans, han defensat l'ús d'aquesta vestimenta com a signe de la llibertat religiosa, quasi com un emblema de la identitat musulmana a occident. Aquest argument ha estat freqüent en els discursos dels musulmans més radicalitzats a occident. Tot plegat em sembla un absurd i una barroera manipulació d'un problema real a favor de les disputes electorals. Especialment manipulades per frenar l'increment de les espectatives electorals dels nous populismes de dretes.

Dit tot això, penso que cal refexionar sobre algunes de les consideracions que es poden fer entorn al tema del burkini. És cert que els ciutadans, al marge de qualsevol creença, hem de defensar la possibilitat d'emprar el burkini o qualsevol prendre amb sentit religiós sempre que això no alteri la convivència des del punt de vista de seguretat ciutadana. Per això em sembla perillós voler regular l'ús del burkini com a vestit de bany. Però, també em preocupa el sentit que alguns musulmans donen a aquesta prenda, perquè el seu ús es fa com a defensa d'un islamisme militant contra els valors occidentals que, des de la lectura particular de l'islam són considerats contraris a les creences musulmanes. 

És preocupant per la convivència en les societats plurals i multiculturals occidentals que una part de la comunitat musulmana practiqui l'islamisme militant de confrontació. Posar-se un burkini no és defensar l'islam, sinó una islamisme confrontat amb els valors de laicitat i respecte propis de les societas occidentals. Per sort, molts dels musulmans de les nostres societats no participen d'aquest d'aquesta visió dels islamistes radicals; però han de ser més diligents alhora de confrontar-se religiosament amb l'islamisme que usurpa la memòria de la tradició musulmana. Aquests musulmans hauran de seguir denunciant aquests islamismtes de confrontació que volen reduir la diversitat religiosa i cultural del món a favor de la seva interpretació única de l'islam. La barbàrie de l'islamisme radical i violent no es concentra únicament a Estat Islàmic, la barbàrie la tenim també a casa nostra encara que pugui expressar-se amb formes menys agresives.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada