dimarts, 4 de desembre del 2018

Hi ha futur, hi ha esperança


Un bon amic, Josep Maria Alentà, cristià inquiet i perseverant, m’ha fet a mans unes reflexions que ha enviat als presos polítics catalans. És el seu escrit de solidaritat amb els polítics represaliats. Avui estan empresonats, homes i dones que per patriotisme han acceptat la pèrdua de la seva llibertat personal per defensar el seu ideals d’estimació a Catalunya i el seu alliberament nacional.  Les reflexions fetes per en Josep Maria lliguen la situació política actual amb la tradició bíblica. La meditació d’algunes lectures bíbliques pot ajudar a comprendre com els anhels d’alliberament i justícia han acompanyat des de sempre els pobles oprimits. Vull compartir aquests textos perquè ens  ajuden, especialment en aquest moment, a mantenir viva la confiança perquè, com diu el profeta Jeremies, coneixem la promesa divina de “us donaré un futur i una esperança” (Jr 29,11).

La mala política prové de la maldat humana la qual, en més d’una ocasió, s’aprofita que la ciutadania actua amb molt innocència. “El Senyor m'ha advertit i jo ho he comprès. Tu, Senyor, m'has fet veure les seves maquinacions. Jo era un anyell mansoi, que porten a matar; no sabia que tramaven plans contra mi i deien: «Destruïm l'arbre amb el seu fruit, arrenquem-lo de la terra dels vivents i que s'oblidin fins i tot del seu nom!» Senyor de l'univers, que judiques amb rectitud i penetres l'interior dels homes: fes que pugui veure com els demanes comptes, ja que he confiat a tu la meva causa.” (Jr 11,18-20). La nostra esperança és participar en la vinguda d’aquesta justícia.

Davant dels innumerables atacs a Catalunya i als catalans és normal preguntar-se “¿No haig de demanar comptes per tot això? A un poble com aquest, ¿no li haig de donar el que es mereix? Ho dic jo, el Senyor” (Jr 5,9). La injustícia clama al cel i exigeix una reparació, “ai del qui es construeix un palau violant la justícia, del qui edifica grans sales violant el dret: fa treballar de franc la seva gent, no els paga el jornal que es guanyen!” (Jr 22,13). El reis, els governants injustos seran avergonyits davant del poble i el seu poder decaurà “Digues al rei i a la reina mare: «Asseieu-vos per terra: ha decaigut la vostra majestat, la vostra corona magnífica” (Jr 13,18).

Els profetes anuncien la justícia reparadora: “Per això has vist que es desprenia de la muntanya una pedra sense que ningú la toqués i feia pols el ferro i l'argila, el bronze, la plata i l'or. Per endavant, el gran Déu ha fet saber al rei què succeirà. El somni és veritat, i la interpretació, segura” (Dn 2,45). Déu està al costat dels que han optat per la justícia i són perseguits per ser justos. Per això l’esperança es fonamenta en la certesa de l’ajut de Déu en els moments difícil, els acusadors dels judicis humans seran acusats davant la justícia de Déu. “perquè, en el judici, no hi haurà misericòrdia per a aquells qui no hauran tingut misericòrdia; però els misericordiosos poden riure's del judici!” (Jm 2,13).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada