dimecres, 23 d’octubre del 2019

Sovint la fe catòlica és inintel·ligible


Una qüestió recurrent entre els pensadors catòlics és interrogar-se per què la fe a voltes resulta incomprensible o es acollida amb indiferència. Hi ha un acord general sobre la dificultat de transmissió de la fe. El llenguatge de comunicació de la fe resulta poc comprensiu en la societat contemporània. El testimoni institucional i les estratègies comunicatives no ajuden a que l’individu contemporani consideri rellevant el missatge cristià. Existeixen molts estereotips i tòpics que condicionen la comprensió del cristianisme. Els mateixos catòlics no transmetem adequadament el sentit de la seva fe i no comuniquem prou bé que el cristianisme és camí d’alliberament, de pacificació i de felicitat. Propòsits pels quals val la pensa viure la fe.

La raonabilitat de la fe catòlica confia en la força operant de l’amor de Déu exemplificat per la vida, mort i resurrecció del Crist. Cal fer-nos més seguidors de Jesús per comunicar el vigor del l’amor. En la societat, hi ha un important analfabetisme sobre el fet religiós i els seus valors, especialment en els àmbits educatius o allí on es genera opinió. A la societat es transmet una imatge esbiaixada de l’església catòlica, majoritàriament vinculada a les actuacions institucionals, i s’oblida i es silencia el testimoniatge dels cristians compromesos en viure un fe orientada a humanitzar la societat a partir de l’opció preferencial pels pobres.

Les noves generacions tenen menys condicionants en relació a la comprensió del missatge cristià. Tot i la seva secularització, existeixen menys frens a acollir i entendre els significats essencials del testimoniatge dels cristians. Malgrat això, aquests sectors valoren negativament els comportaments eclesials poc sensibles a la justícia o a la dignitat humana. L’individu modern és especialment sensible al paper subordinat de la dona dins de l’Església. Es considera que aquestes situacions actuen de contratestimoniatge de la força de la fe. Tot i que quan l’Església i els cristians es mostren compassius amb el sofriment i patiment, o utilitzen un llenguatge clar i amable per transmetre les seves creences i conviccions, la fe resulta atractiva i comprensible. També existeixen uns riscos institucionals que no es poden menysprear.  El risc més important que pot dificultar la credibilitat del missatge cristià són algunes actuacions pràctiques de les institucions eclesials o la instrumentalització política de la fe, tant per part dels propis cristians com les temptacions que poden tenir els polítics. La lògica de la fe ha de transcendir la pròpia lògica política. Aquesta no pot abastar mai el misteri de Déu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada