dilluns, 29 d’abril del 2013

Inversió política


Expliquen que quan els accionistes de l’empresa alemanya Siemens veieren baixar els beneficis per l’existència de comportaments corruptes en la seva màxima direcció i entre els seus directius més destacats emprengueren algunes mesures dràstiques. En primer lloc acomiadà tota l’alta  direcció i molts directius. A més, la nova direcció  estimulà que els empleats denunciessin els comportaments corruptes a fi d’extirpar-los de l’organització i depurar responsabilitats. A Siemens aquestes decisions foren impulsada pels accionistes perquè veien que la corrupció incrementava les pèrdues.¿És aplicable el model Siemens a la política?

Al nostre país ho dubto. En aquest àmbit es dóna un fenomen similar a la inversió tèrmica. Els ciutadans, estament anàleg als accionistes de Siemens, tot i veure incrementar la desafecció política segueixen premiant les forces polítiques amb persones condemnades per corrupció o de comportaments foscos. Això és obvi en algunes comunitats autònomes o ajuntaments. Els ciutadans semblen distanciar-se de la corrupció i en el seu comportament electoral mostren simpatia amb persones o partits tot sovint relacionats amb actituds moralment reprovables.

¿Com es pot canviar aquesta situació?. No ho sé. Intueixo que és difícil. Però, malgrat les dificultats, cal prendre algunes mesures decidides i vèncer resistències. Es poc probable que l’estament polític, de forma genèrica, prengui decisions que comportin perdre bona part dels seus privilegis i prevalença social. Intueixo que l’únic camí possible és que els polítics més il·lustrats, responsables i èticament irreprensibles es posin d’acord, al marge dels seus partits respectius, i impulsin un dràstic procés de reformes. Serà un camí dur, ple de dificultats i rebel·lions, però si no és fa d’aquesta manera la ciutadania seguirà desconfiant dels seus polítics i s’incrementarà la distància entre ells i la cosa pública.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada