dissabte, 6 d’abril del 2013

La pregària


Per sant Benet la pregària és el moment privilegiat per obrir-nos a Déu i demanar-li que el nostre obrar sigui un instrument al servei del seu voler. És, en definitiva, pregar en l’acció per fer així realitat el sentit de la demanda que fem en el Parenostre: facis la vostra voluntat. Preguem per demanar a Déu que ens ajudi a que els nostre actes siguin operants a favor de la seva voluntat. La pregària és un moment important pel discerniment cristià. Aquesta comprensió de la pregària proposada per sant Benet ens ha d’ajudar a discernir en tot moment quina és la voluntat del Senyor. És un procés dinàmic i que es renova en cada un dels nostres actes i en les nostres decisions fonamentals.

Benet ens urgeix saber trobar aquesta voluntat de Déu, perquè sinó les persones fàcilment podem allunyar-nos d’Ell a causa de les nostres males obres. Forma part de la nostra condició humana els moure’ns en l’ambivalència del bé i del mal. Ambdós ens acompanyen constantment i necessitem l'ajut constant de Déu, el qual hem de demanar amb pregària insistent, per saber discernir el bé del mal. Malgrat que en algun moment creguéssim certa la possibilitat que Prometeu estigués encadenat en el nostre interior, la història humana il·lustra que el bé i el mal mantenen un combat per esdevenir realitats immutables.

Déu triomfa damunt l'àngel caigut, però no l’ anorrea. Aquest perdura eternament de la mateixa manera que l'amor de Déu és infinit. El mal és erràtic en l'existència humana i busca qualsevol forat per emergir en la història de la humanitat. Bé i mal, són paraules on es condensen moltes expressions que estan associades a moltes vivències humanes. Però que en tot cas són paraules que sempre exemplifiquen dos plans enfrontats sense possibilitats de resoldre el dilema de la seva existència. Però el mal podrà ser vençut pel regne d’amor que ha d'instaurar el Regne de Déu. Però mentre això no passi, el mal busca fer-se present en la nostra història i sant Benet ens ho recorda. Per aquest motiu ens demana pregar insistentment per discernir que les nostres obres no sigui un instrument d’aquest mal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada