dimarts, 9 d’abril del 2013

Medalla d’or al cardenal Lluís Martínez Sistach


El president Mas ha lliurat la medalla d’or de la Generalitat de Catalunya al cardenal Lluís Martínez Sistach. Trobo la decisió encertada que honora a qui la rep i a qui la dóna. És adequat que la màxima institució política de Catalunya honri a un eclesiàstic, de la mateixa manera que atorga aquest reconeixement a altres persones per la seva contribució a la societat catalana. Donar aquesta medalla és una aprovació del que la persona ha fet a la cultura, benestar o cohesió de la societat catalana. És innegable que el cardenal Lluís Martínez Sistach reuneix totes les consideracions per ser guardonat. Ha estat un sacerdot, bisbe i arquebisbe al servei de l’Església i del país.

La seva trajectòria eclesial ha estat un exemple d’acció i contemplació, de mítica i compromís. Aquesta actitud l’ha dut a impulsar iniciatives com la consagració de la basílica de la Sagrada Família pel papa Benet XVI o la cel·lebració d’una edició de  l’Atri dels Gentils a Barcelona. El cardenal Lluís Martínez Sistach és una persona diàleg i amb una comprensió eclesial d’acord amb l’esperit del concili Vaticà II. Vàries iniciatives diocesanes són exemple d’aquesta voluntat dialogal entre les quals es poden destacar el GTER o la Fundació Joan Maragall.

Aquesta creu de Sant Jordi també representa una reconeixement merescut al conjunt de l’Església catòlica catalana per la seva identificació i compromís amb el país, tal com destacà el president Mas. Els catòlics catalans han sabut estar al costat de la societat catalana assumint corresponsablement el llarg procés de recuperació de la dignitat nacional. Fou l’Església catòlica catalana la que preservà l’ús del català com a llengua d’ús litúrgic. També foren algunes institucions eclesials les que han donant cobertura i aixopluc ha a moltes iniciatives socials i polítiques que, en el passat, han garantit la convivència cívica i democràtica.

L’església catalana, gràcies al compromís anònim de persones, comunitats i institucions religioses, ha teixit un gran xarxa de solidaritat que dóna suport dóna suport als sectors exclosos o afectats per la greu crisi econòmica. L’actitud solidari de moltes comunitats cristianes es complementa amb la seva sensibilitat per una caritat que no deixa de lluitar per la justícia social. Moltes d’aquestes comunitats escampades per tot Catalunya recorden a la nostre societat quins són els valors i les virtuts que cal defensar i preservar davant la indiferència i el relativisme moral. El president Mas ha destacat que aquests cristians anònims són un actiu per Catalunya i la seva existència ha de ser coneguda per l’opinió pública. Les paraules institucionals del president de la Generalitat han tingut continuïtat, en un to més personal i íntim, quan s’ha referit a l’esperança que per ell ha representat l’elecció del papa Francesc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada