divendres, 4 de juliol del 2014

La resiliència dels europeus salva Europa

¿Quines són les respostes donades pels europeus a les tres crisis: econòmica, governança i de valors democràtics comentades ahir?. Un fet és evident, a Europa es detecta l’aparició i l’acceptació amb tota naturalitat de comportaments clarament no democràtics. Els europeus han acceptat, sense cap resistència la substitució dels primers ministres de Grècia i Itàlia, escollits democràticament; per uns tecnòcrates que no validats per les urnes. A un altre nivell, la crisi generada per comportaments immorals dels bancs s’ha resolt posant diners públics per rescatar els bancs en lloc de procurar alleugerir els problemes econòmics dels ciutadans afectats per aquests problemes.

Davant de la triple crisi europea s’han imposat unes respostes orientades en quatre direccions. La primera ha estat enfortir el fonamentalisme del mercat. Progressivament s’han anat perdent drets socials; s’han alterat les regles del mercat per la seva colonització d’un poder econòmic extractiu i els grans poders econòmics s’han apoderat dels mitjans de comunicació a fi de legitimar els seus comportament. Al final, el sector públic ha quedat captiu del sector privat. La segona resposta és l’aparició d’un nacional populisme xenòfob que estimula l’exaltació de la identitat, suposadament amenaçada.

La tercera resposta ha estat el reforçament dels mecanismes de control estatal contra les llibertats democràtiques. Aquesta actitud és molt evident en els països de l’est europeu. La quarta resposta és l’aparició d’una ofensiva fonamentalista transnacional aprofitant recursos aportats per les grans corrents neoconservadores mundials. Novament, l’est europeu és el banc de proves d’aquestes visions fonamentalistes. Alguns dels seus governs no s’amaguen de rebre suport i donar-ne als grups fonamentalistes ultraconservadors.

El camí per sortir d’aquesta situació és confiar en la resiliència psicològica de les societats europees. La història demostra prou la capacitat d’aquestes societats de superar, una i altra vegada,  agressions continuades. En aquest cas, l’autoestima dels europeus és encara superior als esforços d’aquesta maniobra global d’ocupació neoconservadora d’Europa. En les nostres mans està en aconseguir que els debats oberts per aquesta nova situació a Europa es resolguin a favor de la democràcia i la llibertat; en definitiva, d’una societat oberta i justa.

1 comentari:

  1. Hola. Sóc geògraf i actualment he començat una tesi doctoral sobre Montserrat a la Universitat de Barcelona. M'agradaria contactar amb el creador de la pàgina web http://totmontserrat.wordpress.com/ , que suposo que és vostè (Sr. Jordi López Camps), per tenir una entrevista amb l'objectiu de tractar una sèrie d'aspectes de Montserrat. Esperant la seva resposta, aprofito l'avinentesa per enviar-li una cordial salutació, i per felicitar-li per l'excel·lent feina feta i reflectida a la pàgina web abans esmentada. Per cert, he intentat contactar a través del correu electrònic totmontserrat@gmail.com, però aquest no està operatiu. PAU TOMÉ

    ResponElimina