diumenge, 20 de juliol del 2014

Cercar la fe allí on es deixa trobar

En una reunió del capítol català de la fundació Centesimus Annus, institució pontifica dedicada a l’estudi i difusió de la Doctrina Social de l’Església, el consiliari del grup comentà que una persona li havia demanat tenir fe. ¿Què he de fer per tenir la fe que teniu els cristians? la busco i no la trobo, no sé per on començar. Aquestes foren, més o menys les paraules que havia pronunciat aquesta persona. A l’acabar el consiliari el seu comentari, un altre participant en el grup, capellà també, mostrà un missatge del seu mòbil que deia exactament el mateix. Aquestes dues anècdotes mostren el desig que algunes persones tenen per tenir un encontre amb la fe dels creients.

Sospito que la demanda d’aquestes persones apunta al moll de l’os de l’experiència vital. El que hi ha al darrera d’aquestes preguntes és trobar un sentit a l’existència. És evident que la societat del hiperconsum i de la hiperconnexió no aporta els referents vàlids per omplir de sentit la vida. ¿Què podem dir els cristians davant d’aquestes preguntes?. Davant d’una demanda vital, no podem proposar com a resposta els nostres dogma o doctrines. La salvació que els cristians proposem no es resumeix en cap manifest o proclama d’autoajuda, sinó en una opció de vida que es fonamenta en l’amor desinteressat.


És la vivència d’aquesta amor sens fre d’on emergeix l’experiència que salva, que treu al individu del seu egoisme que corrou i l’obre a la joia de la trobada de l’altre. El Déu de l’amor ple es manifesta en l’estimació. Això és el que proposa Mateu en el capítol 25 del seu Evangeli com a pràctiques salvadores de l’amor. En aquest camí és quan Déu es manifesta, però per trobar-lo cal fer-se senzills i abandonar els tancaments mentals que impedeixen descobrir-lo allí on es manifesta. Cal emprendre el camí de l’amor, sense por i sense restriccions. Sobretot sense cap apriorisme ni neguit per saber quin és el seu rostre. L’amor a l’altre i la comunitat creient són els llocs on Déu es fa present en la nostre realitat de vida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada