dimarts, 1 de juliol del 2014

Sínode de la família

Al mes d’octubre es celebra el sínode extraordinari sobre la família. Penso que serà un esdeveniment extraordinari en la vida de l’Església catòlica. S’ha preparat amb molta cura i el procés participatiu previ està aportant una informació molt interessant sobre el que pensen els catòlics de tot el món sobre diversos temes nuclears en les societats contemporànies. Tot el procés que condueix a aquest sínode recorda, a gran trets, al procés seguit per preparar el Concili Vaticà II.

¿Quins són els trets coincidents? El papa Francesc, com Joan XXIII, es considera, abans de tot, un pastor que és bisbe de Roma. Ambdós papes donen molta importància a les esglésies locals i generen una dinàmica que afavoreix la seva participació activa.  Els dos papes consideren que l’Església catòlica no entén massa que està passant en les societats dels seu temps i que les esglésies locals han de ser els protagonistes per entendre el món i tornar a connectar les estructures eclesials amb els problemes de les persones. Els dos papes han consultat molts fent servir un sistema d’enquestes per saber que esperen els pastors i, els cristians, de l’esdeveniment convocat, en un cas un Concili i, més properament, un Sínode. Els dos esdeveniments estaven oberts, es sabien els problemes però no quines eren les respostes que calia articular.


Avui, com en el temps del papa Joan XXIII, es superposen dues eclesiologies amb poques connexions. Mentre hi ha una part de l’església que accentua la centralitat de la tradició i el pes de les estructures; una altra, en la qual s’alinea el papa Francesc, proposa anar a la perifèria de la societat i allí trobar Déu entre els pobres, els marginats o els exclosos del sistema. El dos esdeveniments, Concili i Sínode, comparteixen la idea de que la fe, més que anunciar-la, que també, cal saber-la comunicar. Cal estar esperançat en que el proper sínode extraordinari de la família sigui un revulsiu per la vida eclesial i permeti a l’Església catòlica recuperar el seu paper com agent positiu de salvació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada