dimarts, 22 de juliol del 2014

Trobar-nos per avançar cap a una nova centralitat política

He llegit amb complaença l’article que has fet responent a un altre meu. En el teu article parles de compartir idees i valors. Penso que això és molt important. Cada una de les paraules donen molt de sentit a la política.

Compartir és un desig necessari per fer bona política. La governança exigeix acord i consens per resoldre els problemes dels ciutadans. Confiar l’estratègia política en la confrontació desencarnada i l’aniquilació dels adversaris sota una èpica que recorda a combats bèl·lics, no porta enlloc. Embruteix la política, la invalida com a eina de convivència civilitzada. Reivindico la creació de ponts de diàleg entre les forces polítiques per trobar acords compartits. Penso que la política ha de basar-se en la concòrdia, el diàleg i l’amabilitat. També reivindico els ideals en política com a guia, i criteri moral, per evitar caure en el pragmatisme i l’anomia que tot ho justifica i tot ho permet. No es pot construir la justícia social o enfortir la llibertat sense idees. Com tampoc es pot governar sense valors i virtuts. Necessitem un marc moral de referència clar que aporti a la nostra societat aquells valors i virtuts que aporten sentit de humanització i civilitat, i han estat elles les que permeten edificar la civilitat. Gràcies a les virtuts convivim amb respecte i educació cívica amb als que considerem iguals però són diferents.

La maduresa política dels ciutadans i la gravetat dels problemes que pateixen hauria de comportar repensar el sentit dels partits polítics catalans. A mesura que la societat canvia i es transforma, els partits estan obligats a repensar la seva identitat i situar-la en l’horitzó dels ciutadans. Els partits no són cap absolut immutable, sinó un instrument al servei dels ciutadans a fi d’ordenar millor la convivència cívica. Per això política i civisme estan profundament interrelacionades. Els temps estan canviant ràpidament. Tenim nous i greus problemes, però els instruments polítics han estat sobrepassats pels esdeveniments.

Avui, els partits polítics han d’interrogar-se sobre quin és el pes que les polítiques socials tenen en el seu univers de propostes polítiques. Mentre que algunes forces polítiques, aquesta preocupació pot ser menor, altres poden accentuar aquest dimensió com a resposta a la demanda social. Estic d’acord amb el dius respecte a Convergència Democràtica. Ara toca posar més l’accent en les polítiques socials perquè hi ha molts catalans que es troben en situacions precàries o en perill d’exclusió social, i alguns ja estan força en la perifèria de la societat. No es pot admetre de cap manera, sense avergonyir-se, la frivolitat que tenen alguns governants que justifiquen amb tota naturalitat el rescat dels bancs amb diner públic, mentre són poc sensibles a les creixents desigualats socials i la pèrdua d’esperança de moltes persones abocades a la marginació social.

No es pot construir Catalunya amb les actuals desigualtats. Adoptar polítiques de justícia social forma part de la coherència moral que abans reclamava per la política. Les persones que provenim d’ambients cristians cerquem la justícia social  perquè entenem la governança de la societat com una aplicació pràctica de la caritat política. Aquesta troba sentit en l’aplicació pràctica del principi cristià d’estimar a tothom, sense exclusió i a fons. La necessària reforma econòmica per sortir de la crisi no pot ser un extensió del liberalisme sens cor. M’inclino a treballar a favor d’una economia social de mercat, l’economia del bé comú. Com a cristià estic fermament convençut que la Doctrina Social de l’Església proporciona unes recomanacions per anar en aquest sentit.

Per promoure la justícia social des de l’acció de govern es requereixen uns grans acords polítics que situïn aquest objectiu per davant de les disputes partidistes més enllà dels càlculs electorals. M’ha deixat d’interessar la política com a lluita pel poder i m’interessa únicament l’acció política orientada a la justícia, la fraternitat i la libertat. Principis antics, però que encara són grans inspiracions capaces de moure passions i voluntats. Per avançar cap aquesta direcció cal sumar persones amb voluntat de recuperar la dignitat de política i oferir a la societat una proposta política atractiva capaç de generar confiança. Tu arreles la teva reflexió a Convergència Democràtica, penso que aquesta formació política hauria de recuperar la idea original de ser un moviment de trobada de voluntats polítiques que aspiren a que Catalunya sigui un país pròsper gràcies a l’esforç del treball ben fet, lliure nacionalment, però també que cada individu es senti una persona lliure, i solidària davant les dificultats que algunes persones puguin trobar per progressar humanament.

Considero que hem d’avançar per crear de nou una àmplia centralitat política presidida pel seny i la mesura, la justícia i l’equitat, que permetin assumir el lideratge necessari per canviar les regles econòmiques, socials i polítiques que ens han dut a l’atzucac que ens trobem. Catalunya necessita aquest centre polític, i social, representatiu del que som i volem ser. Aquest centre renovat s’ha de construir a partir del compromís, tu parles d’un contracte social, de moltes persones provinents de diferents sensibilitats i tradicions que volen seguir treballant, ara junts, per construir un país nacionalment fort, socialment cohesionat i just, i que confia amb la participació política com la millor via per resoldre els seus problemes. Penso que hi ha moltes persones que participen d’aquesta idea. Els que vivim en aquest país, estimem la justícia que ens iguala i defensem la llibertat de ser diferents. Durant anys hem estat exemple de civilitat i volem seguir-ho sent.

Per aconseguir tot això, Carles, cal convocar i sumar moltes voluntats més enllà de les disciplines dels partits, sempre més estretes del que un pot imaginar-se. Cal convergir i unir-se per afrontar, amb il·lusió i voluntat d’èxit, el progrés del nostre país i de tots els catalans i catalanes.

Valoraria encertat que la nova Convergència Democràtica, i la coalició política que anima amb Unió Democràtica, en el seu esforç de situar-se en el nou context polític i social i amb voluntat de superar els errors comesos per les seves febleses, recollís, com molt encertadament proposes, la centralitat política. Aquesta pot emergir de la trobada de persones que, tot i tenir sensibilitats diferents, han anat teixint un espai comú, perfectament identificable, des de la pràctica política feta a CDC, UDC i el PSC. La recomposició del panorama polític català exigeix clarificar de nou aquesta centralitat. Per fer-ho cal atraure i mobilitzar aquells catalans que sempre havien trobat assenyada la proposta de sociovergència. Pel fet que les circumstàncies polítiques haguessin impedit la concreció pràctica d’aquesta proposta, la nova realitat reclama la seva actualització i el seu oferiment com aposta seriosa per recuperar el seny en política i avançar, com molt bé dius, al final del teu article, vertebrar aquest ampli espai polític pot permetre a Catalunya reconstruir un ideari polític basat en el catalanisme obert, sensible al progrés i amb atent a la dimensió social, i amb vocació de centralitat política.


Perdona, l’extensió de la resposta. Però les nits d’estiu allarguen els pensaments quan la calor no deixa dormir.

Salutacions cordials.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada