dimecres, 7 de gener del 2015

El govern de les comunitats locals



Una de les fites polítiques d’aquest nou any és la renovació dels governs municipals. És un moment excepcional perquè permet adonar-se que el municipi és l’expressió d’una comunitat que viu en un territori i decideix ordenar la seva convivència a través d’uns representants polítics. El municipi, a més de ser una manifestació d’una decisió administrativa que recull un llegat històric, és també una representació d’una realitat antropològica. Les persones viuen comunitàriament delimitant un territori i per fer millor aquesta convivència els individus escullen unes persones perquè els representin i decideixin sobre aquelles qüestions que son comunes: les qüestions del comú. Per això la política municipal és la manifestació més clara del que s’anomena política de proximitat. De tots els nivells de política, l’ajuntament és l’expressió més genuïna del sentit de la política com espai de cooperació i col·laboració per avançar cap l’interès general. En l’espai local és on la relació entre el ciutadà i el polític esdevé mes estreta. És també el lloc on la democràcia es fa més propera a les persones.

La política municipal és una oportunitat per establir entre els àmbits públic i privat àmplies complicitats. L’anomenada societat civil, una manera social d’expressar el que és la ciutadania del municipi, ha de projectar-se i comprometre’s en la gestió de la comunitat local. Sota el concepte de ciutadania es troben identificats tant els individus com els emprenedors empresarials i socials.  Per això, l’Administració Local, el govern de les ciutats, pobles i viles, per la seva proximitat als individus de la comunitat ha rebut fortament l’impacte de la crisi econòmica. A la situació històrica d’insuficiència financera dels municipis, deguda a una concepció centralitzadora de la resta d’Administracions Públiques, s’ha agreujat per l’impacte de l’actual crisi econòmica que tant ha afectat l’activitat productiva dels municipis com la seva cohesió social.

Les properes eleccions municipals han de permetre a les comunitats locals del nostre país renovar les seves confiances en aquelles persones que consideren més capacitades per resoldre els seus principals problemes. En l’àmbit local, els regidors no tenen massa marge de maniobra per confondre als ciutadans amb promeses de futurs imperfectes o desdibuixats. La ciutadania volen solucions concretes al seus problemes quotidians. Els ciutadans esperen que la gestió de l’ajuntament ajudi a viure bé la quotidianitat de la ciutat, poble o vila, i que les decisions polítiques permetin trobar les millors solucions per millorar la convivència en l’espai comú, cohesionar el municipi a partir de la justícia social i viure uns valors compartits que permetin construir una societat local més solidària i fraternal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada