diumenge, 4 de gener del 2015

Els mocadors de Palafrugell

El sol il·luminava convençut els carrers del mercat de Palafrugell en un magnífic diumenge de gener vigília de Reis. L’espai atapeït estava ple a besar. Els vianants caminàvem lentament mentre els venedors ambulants s’esforçaven en atreure la seva atenció. La gent caminava lentament mentre mirava i remirava les variades ofertes del mercat. La parsimònia que acompanyava el caminar lent de la multitud permetia adonar-se dels detalls de les seves vestimentes. De tot el que he vist, m’ha cridat l’atenció, en un primer moment, el gran nombre de dones que anaven amb hijab. El mocador religiós era l’element comú entre les dones que tenien fisonomia magrebí. La resta de vestimenta era variat: algunes dones anaven més a la moda i altres lluïen la seva tradicional vestimenta.


En pocs anys les dones musulmanes a Palafrugell s’han anat cobrint els seus cabells amb mocadors. Abans, era més habitual veure aquestes dones sense el mocador religiós. Però des de que la comunitat musulmana de Palafrugell s’ha consolidat i ha normalitzat la seva pràctica religiosa sota el guiatge de nous imams han augmentat les dones que es cobreixen els cabells. El fenomen que he observat avui és l’evolució comuna de moltes comunitats musulmanes a casa nostre. Mentre les autoritats públiques, especialment les de la seguretat, estan preocupades per la radicalització fonamentalista d’alguns musulmans, percebo una certa deixadesa davant la progressiva recuperació d’uns patrons culturals d’origen religiós inicialment abandonats. La simple observació del mercat de Palafrugell evidenciava que moltes de les dones amb mocador eren joves. 

Els experts creuen que l’aparició d’aquest fenomen es deu a una recomposició defensiva de la identitat personal. Aquestes persones tindrien dificultats en integrar la diversitat cultural del seu entorn amb la pressió familiar, especialment per part de la figura del pare, de mantenir la tradició cultural religiosa per sobre d’altres influències. Considero que el paper dels imams resulta decisiu per resoldre aquesta tensió. Els sermons del divendres en els oratoris són importants alhora d’afavorir aquest procés de definició de la identitat musulmana en un context culturalment plural i divers. De tal manera és així, que hauríem de pensar que es pot fer a fi de trobar la manera que els imams trobin la manera d’ajudar a resoldre aquesta tensió en la identitat de molts musulmans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada