dimecres, 22 de juliol del 2015

¿Són perilloses les religions?


Alguns esdeveniments que impacten l'opinió pública per la seva violència extrema tenen en comú una motivació religiosa més o menys explícita. Aquesta coincidència ha fet dir, a més d’un pensador amb prou presència ens els medis de comunicació, que les religions són violentes i porten la destrucció en la seva matriu d'identitat. El pensador francès Jean-Louis Schlegel, filòsof i sociòleg de la religió, en una conferència sota el títol "¿Són les religions perilloses? ha dit que aquestes afirmacions són expressió d’una cultura religiosa feble o totalment ignorant del fet religiós.

És evident que associar avui religió i violència, tothom pensa amb l’Islam. Hi ha prous evdències per creure encertada aquesta apreciació. Però és evident que la mateixa reflexió és extensible a les religions cristianes, catòliques i protestants, partíceps anys enrere en guerres vinculades a la religió. Només cal repasar la història per adonar-nos de l'existència de diversos conflictes en el passat prou evidents de l'associació entre religió i violència. A més d'aquest fet Jean-Louis Schlegel evoca que actualment la violència associada a la religió, no és només una fet referit a l'Islam. A l'Índia, el govern nacionalista anima continuament els fanàtics hindús a atacar a musulmans i cristians per considerar-los hostils a religió majoritària del país. A Birmània, els budistes persegueixen la minoria musulmana rohingya. Els cristians de Rwanda, animats per alguns bisbes i sacerdots cristians han participat activament en el genocidi de 1994.

Determinades tradicions de pensament, sempre predisposades a testificar en contra de tota manifestació religiosa, estant aprofitant aquests fets per alimentar actituds antireligioses i s’escarrassen a reforçar la idea de que les religions són violentes. En contra d’aquesta percepció, la realitat viva de les comunitats de fidels de les diferents religions és tota una altra. De tal manera que es pot afirmar que "la gran majoria dels fidels creuen en la pau per a si mateixos i per als altres". Les tesis de que les religions són violentes són similars, en quant a orientació bàsica, als defensors del suposa xoc de civilitzacions. Tant uns com altres, defensen el supòsit d'una concepció monolítica de les religions i de les civilitzacions, sense reconèixer que en el seu sí hi ha diversitat i conflictes per punts de vista i actituds diferents davant els compromisos i les exigències morals de la seves respectives fe.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada