dimecres, 17 de juny del 2020

El gest d’Odón Elorza


La notícia no deixa de ser una informació sorprenent: el Congrés ha confirmat que només un dels 350 diputats va renunciar a les dietes de desplaçament i allotjament que cada mes s'abona per a l'exercici de la seva tasca a Madrid, en les setmanes de suspensió d'activitat parlamentària com a conseqüència de la declaració de l'estat d'alarma per combatre el coronavirus. Cara al gran públic, en el seu moment, els grups parlamentaris i molts diputats individualment van anunciar que donarien part dels seus sous a diferents causes que ells decidirien, però a la cambra baixa només consta que un diputat, Odón Elorza, va comunicar formalment la seva renúncia a la dieta.

Odón Elorza, del diputat de PSOE per Guipúscoa i exalcalde de Sant Sebastià, a les dues setmanes després d'entrar en vigor l'estat d'alarma, va expressar per carta a la presidenta de Congrés la seva renúncia als 1.900 euros de dieta que mensualment rep per ser diputat de fora de Madrid mentre durés l’estat d’alarma. Els diputats tenen dret a una indemnització mensual per "afrontar les despeses que els origini l'activitat de la Cambra", una dieta que no tributa a Hisenda  i que sí que és compatible fins i tot amb el sou de ministre, en el cas dels membres de Govern que tenen escó. Aquesta quantitat és de 917,03 euros pels diputats electes per Madrid i de 1.921,20 euros pels de la resta de circumscripcions. Aquesta és, precisament, la quantitat que Elorza va renunciar perquè a conseqüència del confinament, no anava a incórrer en despeses de desplaçament a Madrid, que és per al que està pensada la indemnització.

Segons notícies periodístiques a començaments d'abril les formacions polítiques Bildu, Junts per Catalunya, la CUP i Compromís van enviar peticions a la presidenta de Congrés demanant que no se’ls abonés aquest mes aquesta indemnització per dedicar aquests diners a fer una donació a la sanitat pública per combatre el coronavirus. També va arribà un escrit d’Unides Podem demanant retallar el 50% del sou a tots els diputats, també per dedicar aquesta quantia a la sanitat. Però la Mesa de Congrés va desestimar totes les propostes per retallar les retribucions als diputats perquè, d'acord amb l'informe redactat pels lletrats, la Cambra està obligada a garantir els recursos per a tots els parlamentaris en igualtat de condicions. L’altra cosa és que siguin els propis diputats els que, individualment, renunciïn a cobrar la indemnització per despeses o que donin, a títol particular, el que considerin oportú. Ara per ara, només ho ha renunciat Odón Elorza. Una altre tema és el que hagin fet cada diputat personalment com a mostra de la seva solidaritat. Ara per ara, això forma part de la intimitat de la consciències dels diputats i diputades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada