dimecres, 14 de novembre del 2012

Vaga General


He rebut dos correus que m’han estimulat reflexionar sobre la significació del que passa avui. Vull dir-ho sincerament i espero que s’entengui: ¿té sentit avui una iniciativa com una Vaga General (dit tot en majúscules)?. La pregunta que em faig he descobert que també se l’han fet altres persones, algunes de les quals ho diuen amb la boca petita. No sé l’abast d’aquesta reflexió, però la vull compartir per tal de poder construir-me les respostes pertinents. ¿És eficaç aquesta acció per aconseguir objectius tan importants com modificar les mesures de política econòmica i laboral que perjudiquen a una àmplia part de la població ?.

És evident que existeix una situació crítica per moltes persones davant la qual cal reaccionar i actuar, però, com diu un dels correus que he rebut “no és una bona solució ni serveix per res, hauríem de trobar altres maneres d'expressar el nostre desacord amb la situació política actual”. De totes les vagues generals de la democràcia només dues pogueren  modificar el rumb de les coses. Les altres foren actes d’explicitació d’un malestar real però sense poder transformar la realitat adversa. Cal recordar que en un any hi hagut dues vagues generals contra el mateix govern i tot segueix igual. Per tot això l’anterior afirmació esdevé clarivident i provoca una nova pregunta: ¿no estarem mal gastant un instrument vàlid, com una vaga general, per la incapacitat de trobar respostes més creatives i adequades a la nova situació social?

Això em porta al segon correu que he rebut. Es tracta d’una proposta especial que proposa un nou camí que combina la revolta personal i l’acció solidària. La proposta és donar directament el sou que correspondria al dia no treballat a les persones necessitades i deixar de pagar els impostos via domiciliació bancària. És, certament, una proposta tan creativa com la feta pel municipi de Bescanó que, per combatre el 21% del IVA cultural, ven pastanagues a 15 euros amb el 4% d’IVA que s’aplica a les verdures i regala entrades per anar al teatre municipal. És el moment de recuperar la imaginació i trobar noves formes de combatre allò pel qual s’ha mogut sempre la humanitat: la dignitat i la justícia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada