diumenge, 16 de desembre del 2012

Llàgrimes i lleis


Estats Units d’Amèrica està commocionat i plora les morts de l’escola de Newtown, Connecticut. Moltes persones en tot el món no entenem el perquè d’aquestes coses. No se’ns fa comprensible les raons últimes que portaren a Adam Lanza ha disparar amb acarnissament i extenuació, i suïcidar-se després. Si al menys hagués invertit l’ordre d’actuació ara no estaríem lamentant aquests fets. Però no fou així. L’estat mental d’aquest persona l’impulsà a un comportament letal incomprensible. Necessitava deixar evidència del seu profund odi.

Quan el president Obama comparegué en una emotiva roda de premsa lamentant els fets, anuncià que calia prendre mesures per controlar la venda de llicència d’armes apuntà en una de les direccions que cal prendre per evitar fets com el de Newtown. El president dels Estats Units d’Amèrica té en les seves mans la possibitat d’iniciar una reforma legislativa profunda que arribi a prohibir la venda d’armes. Probablement, aquests no és la única solució per evitar que perturbats com Adam Lanza assessini indiscrimindament. Però és anar en bona direcció. El president Obama ha de prendre la iniciativa de posar límits a la segona esmena a la Constitució nordamericana davant del perill que comporta vendre indiscriminadament armes.

Però també cal prendre altres actuacions en altres direccions. Per exemple, revisar en aprofundiment les raons de la cultura de la violència tan arrelada a la societat nord-americana. Això comporta analitzar la responsabilitat de foment d’una violència latent que poden fer els canals comunicatius, especialment la industria de l’oci i entreteniment, o revisat si el sistema educatiu fomenta prou la cultura de la convivència basada en la concòrdia i l’enteniment. Cal actuar en diverses direccions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada