diumenge, 9 de març del 2014

¿Està en perill el papa Francesc? II

Per les xarxes socials circula un escrit que enumera vàries raons segons les quals la vida del papa Francesc està en perill. S’argumenta que durant aquest any de pontificat el papa ha pres algunes decisions que ha desestabilitzat l’entramat de poder organitzat entorn a la cúria vaticana i ha irritat alguns sectors catòlics ultraconservadors que, guiats pel seu fonamentalisme extrem, els porta a prendre actuacions radicals i contundents. Un important motiu d’oposició frontal al papa és la seva voluntat de reformar, eliminar i modificar la pompa, el ritualisme i el luxe, i ostentació de l'Església catòlica. El papa també està decidit a acabar amb les aberracions i desviaments sexuals d’alguns cercles de persones relacionades amb nuclis importants de la cúria. També provoca un notable inquietud entre els sectors ultraconservadors les insinuacions que el papa ha fet sobre alguns temes doctrinals que es consideren intocables: pastoral dels catòlics divorciats i tornats a casar; paper de la dona dins de l’Església, etc. Alguns moviments de conservadurisme extrem han manifestat, en més d’una ocasió, la seva perplexitat per algunes manifestacions del papa perquè consideren que poden dur a un relativisme moral, el qual és, segons aquests sectors, un del grans mals de la decadència d’Occident. Una de les preocupacions d’aquests sectors és l’actitud dialogant que ha manifestat el papa en més d’una ocasió amb altres religions, en concret, l’Islam i el judaisme.

Tampoc toleren al papa Francesc les seves crítiques a la cúria vaticana i la revisió de tot el sistema econòmica de la Santa Seu millorant-ne la gestió i el rendiment transparent de comptes. Aquestes gestos trenquen la gran opacitat que ha presidit durant anys les finances vaticanes i les seves vinculacions amb fonts il•legals de finançament. Es comenta que la fiscalia romana anticorrupció va fer important decomís de centenars de caixes de documents que comprometen i vinculen a les finances vaticanes amb importants personatges de màfia italiana i la seva relació amb gegantines operacions de blanqueig de capitals i desviament de fons de fons vaticans en un complicat mecanisme per desaparèixer diners. Cal recordar que es produí la detenció d’un sacerdot amb una alta responsabilitat en la gestió econòmica del Vaticà. Sembla que hi ha un sector del poder vaticà neguitós perquè es doni llum al contingut d’aquestes caixes.Tampoc ha estat ben rebuda la instrucció donada pel papa Francesc perquè el sòl de l’Estat del Vaticà sigui un refugi segur per persones que tenen comptes pendents amb la justícia.

Totes aquestes raons poden semblar anècdotes més pròpies d’una sèrie de ciència ficció. No ho sé, però el que és cert és que en l’Església catòlica han persones amb important responsabilitats eclesials que han tingut vinculacions provades amb individus vinculats a trames de poders obscurs. Com també és conegut que hi ha nuclis catòlics que el seu fonamentalisme extrem els ha dut a impulsar societats secretes amb la missió de regenerar el retorn a unes èpoques de cristiandat sortosament superades. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada