dijous, 12 de juny del 2014

La guerra d’Uber



El títol sembla evocar un capítol d’una sèrie fantàstica o la història particular d’una saga anglesa. Res d’això, aquest títol remet al conflicte mundial que ha generat l’aparició d’un aplicació tecnològica, Uber, que fa la competència als serveis de taxis en tots els països. Per frenar la implantació d’aquesta apps els taxistes de molts països feren vaga ahir. La tensió provocada per Uber porta a primer pla algunes de les característiques dels nous conflictes socials en aquesta dècada del segle XXI.

Aquest conflicte pot tenir vàries lectures. Una és el difícil encaix de les noves tecnologies amb determinades pràctiques comercials. Una altra vessant és el xoc entre dues maneres d’entendre els negocis i la dificultat que alguns sectors econòmics tenen d’adaptar-se a les noves demandes dels ciutadans. També hi ha una altra derivada força important, la lentitud de les administracions per atendre i afrontar les noves situacions que generen la ràpida aplicació de les novetats tecnològiques. Entorn a Uber s’expressa, en forma de confrontació dura, dues visions antagòniques d’entendre el mateix negoci: el transport de persones en cotxe.

Els ciutadans ens trobem en mig d’aquest conflicte i el patim. Però, per no ser ingenus en la nostra anàlisi, cal saber que el sector del taxi està controlat per molt poques empreses que, a través de subterfugis esquiven les cauteles administratives per evitar les concentracions de llicències en poques mans, i així controlen el negoci del tatxi en moltes ciutats. Per altra banda, les aplicacions tecnològiques, com Uber o similars, són vistes com importants inversions que permeten capitalitzar i optimitzar beneficis en poc temps. Darrera les startups tecnològiques hi ha inversors que volen recollir beneficis ràpidament. Es comenta que Uber està valorada actualment en 10.000 milions d’euros. Algunes veus enteses comenten que al darrera d’aquesta apps es troba la companyia de qualificació Satandard & Poor’s. Al final, el que ens hauríem preocupar és com tot això pot millorar realment l’economia d’una ciutat i beneficiar als ciutadans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada